Singgah Restoran Sri Ayu beli ayam goreng dan kerabu mangga sebagai lauk tambahan. Nampak pekerja baru keluarkan Tapai Pulut Daun Getah. Ambil satu gugusan, Acik Cashier cakap ambik 3 dik, RM5. Oklah...
Rasanya kureng sikit... mungkin belum cukup tempoh peram kot, sebab pulutnya masih belum lembut, manisnya kurang serta tak berair sangat.
Ummi simpan dulu bakinya, esok lusa cuba makan lagi. Tak silap, tapai ni makin lama diperam (disimpan) makin sedap kan?
Baca tajuknya..saya ingatkan PH yang buat tapai tu🤣
ReplyDeleteSaya pun dah lama tak buat tapai..selalu beli ja..
Kalau kat kampung saya,tapai dibungkus dengan daun medang.Kalau takda daun medang guna daun rambai
Comelnya tapai pulut bungkusa daun getah. Sedap makan sikit-sikit begini.
ReplyDeleteUnik pula daun pembungkusnya 👍. Biasa tapai yg sering saya lihat pake pembungkus pisang atau daun jati. Jadi penasaran rasanya kalo dah sedikit lama diperam lagi.
ReplyDeletePaling sebel kalo beli tape tapi airnya tak banyak 😅. Memang blm cukup peram.
Hari tu, sy beli tapai ubi, pun tak sedap mungkin sebab belum cukup tempoh peramannya.
ReplyDeleteAlamak pengalaman tidak seronok dapat pulut yang belum cukup rasa tapai.
ReplyDeleteRupanya boleh simpan lagi tapai tersebut.
Saya suka tapai pulut versi begini, comel tu buat rasa seronok makan 😄
ReplyDeleteBiasanya beli memang dapat yang dah cukup sesuai dimakan, sedap. Yelah kot yang PH beli ni kena simpan dulu.
Antara makanan yang saya tidak pandai makan
ReplyDeletetk makan tapai...arwah nenek kalo time raya die suka buat
ReplyDeleteTak pernah lagi makan tapai dalam bungkus daun getah. Kalau kat Sarawak, tapai biasanya guna nasi biasa digaul dengan ragi & gula dan balut dengan daun nipah. Biasanya dibiarkan semalaman, tapi lagi lama mmg lagi sedap.
ReplyDeleteSelalu jumpa time raya...tapi erm...manisssss....
ReplyDeleteSuka tapai ni tapinya ada yang buat manis sangat. Suka yang sedang2 ajer. Kalau makan dengan aiskrim vanilla pun sedap.
ReplyDeleteSaya tak kawan dgn tapai
ReplyDelete