Pagi Ahad lepas Ummi masak Bubur Nasi Ayam. Buburnya dari lebihan Nasi Ayam Bohari dari pekan Benut. Walid kalau ke Pontian, suka berhenti makan di kedai ni. Dan selalunya tapau juga sebagai buah tangan untuk kami di rumah.
Ummi kisar nasi ayam dengan air hingga hancur kemudian panaskan atas api hingga pekat. Sesuaikan rasa dan tutup api. Siap!
Alhamdulillah, syukur seadanya.
Berselera makan bubur lengkap aksesorinya.
ReplyDeleteTelur Masin takde Kak 😁
DeleteAlhamdulillah, sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah, dari membazir nasi tu, kita buat la bubur Wak. Baru laku haha
DeleteBoleh gunakan lebihan nasi ayam rupanya.
ReplyDeleteNasi putih pun boleh NA...lagi cepat nak jadikan bubur bila nasi dah dikisar
DeleteMenarik juga idea ni.
ReplyDeleteMasa anak² baby, selalu je sy masakkan Bubur Nasi utk depa guna cari ni, guna nasi putih...cepatlah siap bubur nasinya...
DeleteWah kreatif ni PH, nasi ayam bertukar jadi bubur! Terima kasih share cara, saya tak pernah buat.
ReplyDeletePontian kampung halaman saya...
Yang asal utara, kerap kerja di selatan.
Yang asal selatan, kerja di utara.
😁
Dari membazir, kita buatlah sesuatu puan...
DeleteItulahkan... Tp seronok, dapat jalan² tempat orang sambil bekerja dan timba pengalaman :D
PH tau x macam mana nak bagi Mak Pah berselera semula..asal makan je muntah..x tau nak buat macam mana dah..makan 2-3 sudu dah stop, kalau paksa lebih dia muntah..naik risau SA...
ReplyDeleteAda bagi vitamin ke SA? Mgkn bila badan rasa better terbuka juga selera makan tu... bagi juga buah² yg Mak Pah suka...
Deleteaww sedapnya bubur, makan time hujan2 ni
ReplyDeleteUish jangan cakap haha...
Deleteha gitu mak-mak bila datang creativenya.
ReplyDeleteKalau biar tu, Kang Ummi ni jugalah nak kena perabih. Bila dah jadi bubur tu tau pulak berebut haha
Deletekreatif Hazel
ReplyDeletegood idea
Sayanglah Ciknur nasi tu.. kita usahakan supaya x membazir :)
DeleteWalau nasi sudah menjadi bubur..tapi kalau kena gayanya..licin seperiuk
ReplyDeleteDulu pernah juga teman pakai nasi sisa, lalu campur dengan ayam kfc, air dan bumbu, jadi lah bubur 😁. Memang cara mudah untuk memanfaatkan nasi sisa drpd kebuang ya kak. Si far saya memasak ulang nasi sisa menjadi nasi goreng, blm pernah buat bubur
ReplyDelete