"Pilih yang padat-padat baru telurnya cantik", tegur Kak Ed pembantu kedai runcit di kejiranan kami bila nampak Ummi sedang pilih telur itik hari tu.
"Goncang dulu telurnya, kalau tak bergerak tu elok Insha Allah", sambungnya lagi sambil demo dekat Ummi.
Alhamdulillah menjadi petuanya bila semua telur masin yang Ummi beli kali ni cantik berseri keadaannya, esp telur kuningnya. Bersinar-sinar 🤩
Tapi kalau telur yang dah siap pack tu (telur Omega/ telur papan) susahlah nak goncang-goncang dulu kan? Telur itik dan telur masin yang boleh dipilih-pilih ni oklah nak cuba tips dari Kak Ed ni.
Selamat berhujung minggu 🤗
Telur masin ni sinonim dengan bulan puasa kan...x lama je lagi bulan puasa...x sabarnyaaa..
ReplyDeleteBoleh lah cuba takdelah kecewa salah beli lepasni
ReplyDeleteRajin beli masin ya.
ReplyDeleteTelur masin ni ibu hanya akan makan kuningnya saja. Yg putih ibu bg ayah. Hihihihihi tq ye kongsi tipsnya. Ibu baru tau. ;)
ReplyDeletefebret ni telo masin!
ReplyDeletecantik kejadiaanya.. blh ikut tips yg diberi.. hihi
Oh, tuan kedai tak marah ke kalau kita goncang2 telur dia? 🤣🤣🤣
ReplyDeletetelur asin. makan dgn bubur nasi.
ReplyDeletealamak tuan, sedap nyer oii :)
terkenang ari tu, wedding anak buah.
kakak aida memang order telur asin utk bunga telur.
puas makan telur asin beberapa minggu tau.