Cik Leha pelawa Ummi kait buah ciku atau kebanyakan orang Baling panggil buah sawa.
Dah lama tak pegang galah, sakit jugalah bahu dan leher ni... Nampak sungguh jarang bersenam di situ haha...
Ummi peram dulu dalam bekas beras, hari ni masak elok dah. Berbagi juga dengan Mak Bee, membalas pemberian buah salak dari Indonesia. Ummi sorang je pun yang makan buah ciku ni, jadi elok kita kongsi beramai-ramai supaya tidak membazir.
Alang-alang kita masuk sekali cerita bihun dan Asam Rebus Keladi...
Tengah lapar tapi malas, tiba-tiba Kakak bawa balik sebekas bihun goreng dari Cik As. Macam tau-tau ja tengah lapaq :p
Sikit atau banyak bukan soalnya, saling memberi itu yang mengeratkan hubungan sesama kami, alhamdulillah. Nikmat berjiran yang sangat disyukuri.
ooo..baru tau ada nama lain utk buah ciku.. fav ni... suka sgt but susah nak jumpa kan.
ReplyDeleteFav buah ciku... tp susah nk dpt dan harga kayangan sekarang... makan sejuk² sedappp
ReplyDeleteCiku sedapnya. Kalau tinggal masak atas pokok, berebut dgn makhluk lain la.. Tu biasa orang amik awal dan peram.. Tapi manisnya kalau ciku puas hati makan.. Asam rebus tu menggiurkan. makan dgn nasi laju sakan ye.
ReplyDeletelamanya tak makan buah ciku...seronok dengar cerita kejiranan PH..ada rumah kosong tak nak rumah sebelah rumah cik leha...hehe
ReplyDeleteAlahai rugi anak4 tidak makan ciku. Seronok dapat macam-macam.
ReplyDeleteUishhhhh sedap asam rebus keladi feberet ibu tu. ;)
ReplyDeleteUiii...buah sawa..sukanya..
ReplyDeletebau harum bila masak dan manih melecas
sedap memang kegemarn ni. buah yg wangi. Kait , cuci dgn.sabut kelapa pastu peram. Ciku ni, dari kecik.ada pokok kat rumah. Umah tok pun ada so memang hantu buah ni he hee kadang2 duk atas pokok terus adoii kenangann
ReplyDelete