Ada sejemput kacang botol dalam peti ais jadi Ummi buatlah kerabu. Cuma kerabu ni style Pantai Timur kot, sebab guna ikan selayang bakar + kelapa sangai. Resepinya Ummi ambil inspirasi dari blog Azie Kitchen. Kalau sebelah Utara, kerabu kami guna santan dan kerisek.
Kerabu Kacang Botol
- hiris nipis/halus kacang botol, bawang kecil, bunga kantan dan cili padi hijau dan merah. Satukan di dalam mangkuk
- bakar ikan selayang hingga masak, ambil isinya shj
- sangai kelapa parut hingga keperangan.
- tumbuk kasar isi ikan dan kelapa sangai tadi
- satukan dan gaulkan semua bahan hiris dan bahan tumbuk
- perasakan dengan garam dan jus limau kasturi. Siap!
Bunga Kantan masih banyak berbaki dalam peti ais, Ummi campurkan sekali barulah aummm rasanya :) Dan dari sejemput kacang botol tu, jadi juga satu mangkuk kerabu bila campur bawang, cili dan bunga kantan tu. Alhamdulillah jadilah satu menu untuk dinner malam tadi.
aah, kami buat mcm akk buat.. :D.. tapi ldy ambik mudah lagi :P.. lady gaul2 semua baru buh atas dapur.. masak sekali.. :P.. sedap juga tapi sesuai untuk masak mcm tu bg org mcm ldy.. meminimumkan pergerakan.
ReplyDeletePernah juga buat style Lady tu 👍
DeleteKacang botor PZ tanam dah innalillahiwainnailaihirojiun..3 bulan tunggu x berbuah2 dan cubaan menanam tu sentiasa berjaya cuma 3 kali tanam tetap x berbuah..x tau la apesal..sedapnya Urap kacang botor
ReplyDeletePH pernah juga tanam, daunnya merimbun tapi buahnya tak lekat pun hihi
Deletesedappnya
ReplyDeleteapapun kerabu memang tidak di tolak he hee
Betul Ciknur, mmg all time favorite kerabu ni kan
DeleteSedapnya! Ada aroma bunga kantan tu tambah selera.
ReplyDeleteSaya suka makan kerabu tapi tak pernah cuba buat.
Senang je nak buatnya PU, gaul² je :D
Deleteratah saja pun sedap ni PH,tak payah makan nasi pun dah kenyang.blh buat menu diet sihat
ReplyDeleteBetul, ikut hati nak ratah je tp sbb rakyat ramai kira buat lauklah haha
DeleteKerabu memang sedap. Kalau ada ikan goreng tak habis pun, kami guna buat kerabu. Pastu ada kelapa goreng perang2, perah limau. Campur la sayur apa pun kan.
ReplyDeleteSelalu juga kalau nak ikut resipi ni gi ke Blog Azie Kitchen. Tak pernah makan / cuba urap lagi.
ReplyDeleteResepi AK pun mudah² juga kan Ezna... Cubalah Ezna, nanti mesti jatuh hati :)
DeleteSaya pernah cuba resipi kuey tiaw dia, pasta dan banyak lagi.
DeleteSedap nampak urap PH kacang botor PH masih segar lagi tu
ReplyDeleteAah rangup lagi kacangnya, sedap alhamdulillah
DeleteKerabu macam ni sedap diratah² jugak, PH!
ReplyDeleteBetul SK... Kalau sorang mau juga buat ratah tapi rakyat ...kita buat lauk jimat sikit haha
Delete#rakyat ramai
DeleteSaya suka! Sedapnya! Saya lebih suka kalau kerabu tiada santan dan kerisik, supaya ia tahan lama, tak mudah basi.
ReplyDeleteBetul, tanpa santan lebih tahan lama. Tapi PH suka dua² haha .. asalkan kerabu mmg favorite :)
Deletesedapnya....taste mak saya ni kerabu kerabu macam ni..buat urap ka..kluban ka..mak saya dia tetap panggil kerabu🤣
ReplyDeleteSy kalau kering ni panggil urap kalau hat style kita tu baru kerabu 😁
DeleteYa allah sedap sangat ni.. susah nak dapat ...
ReplyDeletearwah mama suka buat kerabu ni dulu..tak kisahlah apa kerabu sekali pun dia mmg suka buat dan makan ratah2 gitu je belah malam sbb mama tak suka makan nasi malamhari
ReplyDeleteTadi saya bingung kacang botol apa yaa.. setelah Googling oh ternyata kecipir kalo di sini sebutnya 🤭. Haiyaaa, ini sedaap laaah. Mama sering buat urap, tapi saya tak terlalu tahu apa saja yg dipakai. Cuma kelapanya pun di sangrai. Wangiii kan.
ReplyDelete