Wednesday, 21 February 2024

Kerabu Kacang Botol (Urap)

Ada sejemput kacang botol dalam peti ais jadi Ummi buatlah kerabu. Cuma kerabu ni style Pantai Timur kot, sebab guna ikan selayang bakar + kelapa sangai. Resepinya Ummi ambil inspirasi dari blog Azie Kitchen. Kalau sebelah Utara, kerabu kami guna santan dan kerisek. 

Kerabu Kacang Botol
- hiris nipis/halus kacang botol, bawang kecil, bunga kantan dan cili padi hijau dan merah. Satukan di dalam mangkuk 
- bakar ikan selayang hingga masak, ambil isinya shj
- sangai kelapa parut hingga keperangan. 
- tumbuk kasar isi ikan dan kelapa sangai tadi 
- satukan dan gaulkan semua bahan hiris dan bahan tumbuk 
- perasakan dengan garam dan jus limau kasturi. Siap! 

Bunga Kantan  masih banyak berbaki dalam peti ais, Ummi campurkan sekali barulah aummm rasanya :) Dan dari sejemput kacang botol tu, jadi juga satu mangkuk kerabu bila campur bawang, cili dan bunga kantan tu. Alhamdulillah jadilah satu menu untuk dinner malam tadi. 
 


26 comments:

  1. aah, kami buat mcm akk buat.. :D.. tapi ldy ambik mudah lagi :P.. lady gaul2 semua baru buh atas dapur.. masak sekali.. :P.. sedap juga tapi sesuai untuk masak mcm tu bg org mcm ldy.. meminimumkan pergerakan.

    ReplyDelete
  2. Kacang botor PZ tanam dah innalillahiwainnailaihirojiun..3 bulan tunggu x berbuah2 dan cubaan menanam tu sentiasa berjaya cuma 3 kali tanam tetap x berbuah..x tau la apesal..sedapnya Urap kacang botor

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH pernah juga tanam, daunnya merimbun tapi buahnya tak lekat pun hihi

      Delete
  3. sedappnya
    apapun kerabu memang tidak di tolak he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ciknur, mmg all time favorite kerabu ni kan

      Delete
  4. Sedapnya! Ada aroma bunga kantan tu tambah selera.
    Saya suka makan kerabu tapi tak pernah cuba buat.

    ReplyDelete
  5. ratah saja pun sedap ni PH,tak payah makan nasi pun dah kenyang.blh buat menu diet sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, ikut hati nak ratah je tp sbb rakyat ramai kira buat lauklah haha

      Delete
  6. Kerabu memang sedap. Kalau ada ikan goreng tak habis pun, kami guna buat kerabu. Pastu ada kelapa goreng perang2, perah limau. Campur la sayur apa pun kan.

    ReplyDelete
  7. Selalu juga kalau nak ikut resipi ni gi ke Blog Azie Kitchen. Tak pernah makan / cuba urap lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi AK pun mudah² juga kan Ezna... Cubalah Ezna, nanti mesti jatuh hati :)

      Delete
    2. Saya pernah cuba resipi kuey tiaw dia, pasta dan banyak lagi.

      Delete
  8. Sedap nampak urap PH kacang botor PH masih segar lagi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah rangup lagi kacangnya, sedap alhamdulillah

      Delete
  9. Kerabu macam ni sedap diratah² jugak, PH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul SK... Kalau sorang mau juga buat ratah tapi rakyat ...kita buat lauk jimat sikit haha

      Delete
  10. Saya suka! Sedapnya! Saya lebih suka kalau kerabu tiada santan dan kerisik, supaya ia tahan lama, tak mudah basi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, tanpa santan lebih tahan lama. Tapi PH suka dua² haha .. asalkan kerabu mmg favorite :)

      Delete
  11. sedapnya....taste mak saya ni kerabu kerabu macam ni..buat urap ka..kluban ka..mak saya dia tetap panggil kerabu🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy kalau kering ni panggil urap kalau hat style kita tu baru kerabu 😁

      Delete
  12. Ya allah sedap sangat ni.. susah nak dapat ...

    ReplyDelete
  13. arwah mama suka buat kerabu ni dulu..tak kisahlah apa kerabu sekali pun dia mmg suka buat dan makan ratah2 gitu je belah malam sbb mama tak suka makan nasi malamhari

    ReplyDelete
  14. Tadi saya bingung kacang botol apa yaa.. setelah Googling oh ternyata kecipir kalo di sini sebutnya 🤭. Haiyaaa, ini sedaap laaah. Mama sering buat urap, tapi saya tak terlalu tahu apa saja yg dipakai. Cuma kelapanya pun di sangrai. Wangiii kan.

    ReplyDelete