Jiran India kami, Aunty offer Kacang Kelo dari pokoknya. Barulah Ummi tahu orang India panggil kacang kelo, sedangkan kami panggil kacang munggai :D
Kacang Kelo yang belum dipotong, bergambar bersama maruku dan bahulu buah tangan dari cucu saudara.
Aunty pesan kalau nak simpan lama, cukup sekadar potong (jangan basuh), balut dengan suratkhabar, bungkus dgn plastik then simpan dalam peti ais. Kalau betul caranya boleh tahan berminggu² katanya.
Ummi takde simpan², pergi pasar hari minggu terus beli udang. Bergulailah kita...
Sambil tunggu Kari Udang + Kacang Kelo ni masak, Ummi sediakan Kerabu Pucuk Paku. Almaklumlah Kerabu Kacang Botor kita dapat pujian seisi rumah, jadi kita repeat dengan pucuk paku pula.
Kasar lahai hirisan bunga kantan tu... Sebabnya bunga kantan tu frozen, dia jadi lembik dan liat. Pisau pulak tumpul kemain 😅
Jom...
Alhamdulillah, syukur selalu.
Rasanya tak pernah makan kacang kelo.. Saya follow sini. Jemput follow juga :)
ReplyDeleteAlhamdulillah tq sis follow kita 🌷
DeleteSedapnya lauk2 semua
ReplyDeleteAlhamdulillah. Sesekali bila rajin SR :)
Deletewahh sedap mkn ulam nih., hehe
ReplyDeleteAwet muda Wak :)
DeleteSedap tu PH..Kami panggil buah munggai..dapat nyonyot macam makan coki coki kan..
ReplyDeleteHah sama, buah @ kacang munggai...
Deletesiap.... hihi.. bestnye masak2.. hr ni Ldy masak nasik lemok cincai.. nasik masak ngn santan campur garam, goreng telur dadar.. makanlah anak2.. aslkan kenyang.. :D
ReplyDeleteBetul, asalkan kenyang. Almaklumlah cuti sekolah ni asyik lapar je bebudak pun :D
DeleteFirst time nampak kacang ni. Menarik.
ReplyDeletePokok ni biasa ditanam di kawasan perumahan BK ... Senang tumbuh katanya
DeleteCCL panggil buah munggai . Memang banyak pokok ni kat kawasan perumahan taman .buat kari, buat gulai sedap
ReplyDeleteIndia selalu panggil "murugga kai"...kai tu maksudnya macam batanglah. rasanya org melayu yg panggil kacang kelo kan?
ReplyDelete