Tersenyum Ummi bila baca komen Puan Ujie (Titian Perjalanan) seperti di bawah π
Sebenarnya Nasi Lemak Kuning kesukaan warga Kedah ni nama je nasi lemak, tapi tak guna santan pun, tak seperti nasi lemak biasa. Dan seingat Ummi, nasi ni terkenal di sebelah Utara Kedah. Kalau belah Baling, kami biasa makan nasi lemak biasa juga. Cuma sekarang dunia tanpa sempadan, segalanya semuanya tidak lagi tertakluk pada tempat dan suasana. Contohnya, lontong yang terkenal di Johor juga dah ada dijual di negeri belah² Utara. Begitu juga lemang, sepanjang tahun boleh ditemui.
Ummi pun sebenarnya jarang masak Nasi Lemak Kuning ni... Tapi kalau balik Kedah rajin pula cari Nasi Lemak Kuning. Nasi ni sebelah petang/malam pun sentiasa ada je orang jual.
Sumber: Vanilla Kismis
Bahan-bahan
3 cawan beras
4 cawan air
*2 tangkai daun kari
*Bawang kecil dihiris
*Bawang putih dihiris
*Halia
*4 rempah sekawan
*Daun pandan
2 sudu Planta
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit serbuk kunyit
Cara Penyediaan:
1. Tumis bahan bertanda hingga wangi dan kekuningan
2. Kemudian masukkan air ikut sukatan beras (Ummi lebihkan 1 cawan) serbuk kunyit, garam dan sedikit kiub ayam (jika suka)
3. Bila air dah mendidih, masukkan beras dan biarkan sehingga masak
4. Bila nasi dah masak, boleh masukkan Planta dan tutup periuk, biarkan dalam 4 minit. Kemudian, buka dan kacau rata
5. Siap untuk dihidang.
Bahan untuk sambal tumis:
Cili Kering kisar
Bawang besar dan sedikit belacan (dikisar)
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Bawang putih (diketuk)
Cara Penyediaan Sambal NLK:
1. Tumis bawang putih yang diketuk dan masukkan cili kisar, kacau samapi garing/ naik bau
2. Masukkan bawang kisar tadi, dan masukkan sos cili, sos tiram dan sedikit gula melaka
3. Tumis sampai naik minyak dan masukkan sedikit air, air asam jawa dan garam
4. Bila mendidih boleh masukkan apa-apa lauk yang suka seperti udang, ikan bilis, sotong dan sebagainya.
Ummi buat sambal kosong je. Kemudian regukan dengan Daging Dendeng beli dari En Rizal Caterer. Ngam!
Selamat mencuba π€
macam linda je..kdg masak nasi lemak biasa, tak letak santan pun...hahaha
ReplyDeleteZaman tu, penggunaan medsos belum meluas. Blog pun saya belum kenal. Jadi, tak tau pasal nasi lemak kuning ni.
ReplyDeleteMakan jelah walau tertanya-tanya kenapa tak rasa lemak π, sebab saya suka nasi berwarna.
InsyaAllah ada resepi ni, rajin nanti boleh cuba buat sendiri.
Betul tu PU. Skrg ni byk kemudahan utk kita lebih kenal kepelbagaian budaya, makanan, suasana dsbnya dlm negara kita
DeleteSy pun sebenarnya kenal nasi lemak kuning lepas kahwin dgn org Jitra hehe ....
Dulu pelik juga bila makan nasi lemak warna kunin kat Alor Setar. Hehe. Rupanya memang nasi lemak ni warna kunin.
ReplyDeleteTak cuba tak tahu kan Ezna π
DeleteYa tanya suami ni apa? Katanya nasi lemak. Haha...ohhh warna kunin kat Kedah ni.
Deleteldy pernah tengok ni di kedah.. tapi x beli.. sebab biasa makan nasi lemak putih :D
ReplyDeleteRugi Lady hihi...
Deletekalau kat cameron ada nasi lemak strawberry. kedah pulak nasi lemak kuning. kat lipis ni pulak ada yang jual nasi lemak hijau burung puyuh. macam2 inovasi nasi lemak kan.
ReplyDeleteOh, belum pernah makan nasi lemak dgn burung puyuh. Seronokkan negara kita ni kaya dgn kepelbagaian makanan π
DeleteMenarik, nasi lemak tanpa santan...
ReplyDeleteAah Nieyl, jimat santan haha π
DeleteOoo...sama macam kat Perlis la..ada nasi kuning ni..SA x makan..sebab memang mindset kot..nasi lemak mesti kaler putih dan bersantan...yg nasi lemak hijau pun selalunya kalau dapat, SA makan cuma x menikmati sepenuhnya seperti makan nasi lemak kebiasaan..
ReplyDeleteHihi ... Memang biasa nasi lemaknya warna kuning SA, belah² Utara ni...
DeleteSy dulu lagilah pelik ngan Nasi Lemak Royale, makan ngan kari pulak tu, hihi. Tapi sy okey jer.
ReplyDeleteHah kan... Itulah kan, lain tempat lain caranya. Untung kita skrg mudah nak merasa kepelbagaian suasana dan budaya kan SK?
Deletebiasa tgk nasi lemak pandan...kuning tk pernah
ReplyDeleteKalau belah Utara sana ada je MT :)
DeleteSaya tak pernah makan nasi lemak kuning. Nasi lemak homemade paling sedap, sebab buat sendiri. π Rupanya, warna kuning sebab letak planta, ye.
ReplyDeletePertama kali makan nasi lemak kuning masa F4, tahun 1989 di Taiping rombongan sekolah. Masa tu pelik sangat kenapa nasi lemak kuning tapi tak terasa lemaknya. Itu yang teringat sampai sekarang.
ReplyDeleteCantik kaler kuning nasi lemak yang PH masak tu.. berseri... naik selera!
Oh ini tak pakai santan tapi yaaa... Saya pikir sama dengan nasi kuning di sini. Di beberapa kota di Indonesia , seperti menado (Sulawesi Utara), nasi kuning juga jadi sarapan Orang2. Ciri khas nya sambal kacang yg pedas. Menado memang suka pedas Orang2 nya.
ReplyDeleteNasi kuning di solo (Jawa tengah) pula tak pedas samasekali π. Ada lagi di Banjar (Kalimantan), nasi kuningnya juga unik. Tapi saya belum pernah coba yg Banjar punya. Sementara di banyak kota lain di Indonesia, nasi kuning dibuat sebagai kuliner perayaan. Biasa disebut juga nasi tumpeng. Jadi kalo ada perayaan spesial, dimasak nasi kuning