Tuesday, 30 January 2024

Bunga Kantan & Asam Pedas Ayam


Bunga kantan lebat di taman 
Mari dibawa ke pasar tani
Cinta jangan dibuat mainan
Nanti menyeksa diri sendiri

Alhamdulillah rezeki berupa bunga kantan menjengah lagi. Kali ni Ummi masak Asam Pedas Ayam, baru sekuntum. Lagi 4 kuntum cadangnya nak buat laksa dan kerabu, mungkin. Mungkin sebab kena tengok pada kerajinan ahak! 

Asam Pedas Ayam, my style :D 

Terung Hijau Bulat  masih berbaki 2-3 biji, Ummi masukkan sekali. Daun kesom frozen itu yang hitam warnanya tu. 

Sekarang Ummi dah yakin nak masak asam pedas tanpa rujuk resepi. Dah selalu buat jadi dah hafal resepinya. Dulu, masa baru kahwin Tok Umi suruh masak asam pedas, Ummi call Momi Zya tanya resepi haha... Sekarang alhamdulillah dah pandai, main campak-campak je:D 

Alhamdulillah syukur seadanya. 

#Kalau asyik entry makan & makanan, maknanya Ummi tengah busy :) 

10 comments:

  1. sedappnya
    suka bau bunga kantan tu
    dulu umah arwah tok tanam sb dkt sawah elokk subur. siapp blh mkn buahnya tu

    ReplyDelete
  2. sedapnya.. MA suka bunga kantan..emmmm

    ReplyDelete
  3. Wah! Ayam masak asam pedas... Sedap tu. Lama tak buat. Tapi tak pernah letak bunga kantan. Boleh try ni.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah sibukpun sempat masak. Siap pandai campak bahan-bahan.

    ReplyDelete
  5. Tadi pun ada komen kat SA pasal bunga kantan ni (post yg lama). Bunga kantan tak berbunga lagi....sedap tu asam pedas ayam.

    ReplyDelete
  6. wah bunga kantan tu lebat berbunga ...lastyear opismate bg bunga kantan pn MIL masak menu asam pedas juga

    ReplyDelete
  7. waahhh asam pedas ayam! buat kerabu pun sedap aummm hehe

    ReplyDelete
  8. Ya ampun!
    Very-very sedap ni asam pedam ayam.

    ReplyDelete
  9. Sedaaaap ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜. Mama saya kalo masak asam pedas juga pakai bunga kantan. Jadi wangiii. Saya suka cium aroma khas bunga kantan ini. Dan sering saya pakai utk buat sambal kecombrang. Di sini bunga kantan disebut kecombrang atau honje.

    ReplyDelete