Mula-mula Ummi hiris nipis tempe, gaul garam kunyit dah goreng agak garing. Kalau tak garing, Walid tak makan :) Then, goreng pula kentang. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan lebihan minyak menggoreng tadi, dan tumis bahan kisar; cili besar, cili padi, bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam/asam keping dan tumis lagi. Masukkan tempe dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata. Masukkan hirisan bawang besar, tomato dan cili padi hijau, jika suka. Tambah garam dan gula secukupnya. Kaup balik sekejap then tutup api. Siap!
Kalau tak nak masak belado ni, goreng tempe celup tepung Bestari pun sedappp...
Sedapnya... lately suka sangat lauk belado... nnt boleh la buat tempe belado pulak
ReplyDeleteTak pernah jumpa tempe belado.. Maybe boleh try... Terliur pulakk...
ReplyDeleteWah terliur pagi2 tengok resepi akak haihhh... Lama dah tak makan tempe.
ReplyDeleteTempe…memang kesukaan saya. Suka makan gitu je, goreng tanpa letak apa2. Kadang2 nak tukar selera letaklah garam serbuk kunyit.
ReplyDeletekt umh menu tempe slalunya buat sambal campur kentang & ikan bilis...tkpun goreng biasa cicah sambal kicap
ReplyDeleteBoleh cuba suatu hari nanti.. Selalu buat tempe goreng tepung..
ReplyDeletetempe feveret saya jugak! sedapnyaaaaaa hehe
ReplyDeleteKegemaran saya tempe berlada atau goreng.
ReplyDeleteAmmi pun masak apa pun tempe tu perlu goreng...bila mentah gitu macam hmmmmm
ReplyDeleteSA x makan tempe..bukan x makan..bukan fav la..boleh makan..cuma bukan menu pilihan tapi en tunang memang fav dia tempe...
ReplyDelete