Daging korban yang telah direbus ni Ummi Ummi gaul bersama sos tiram, kicap manis dan seasoning Enaq. Kemudian Ummi perap dalam 1/2 jam.
Lepas tu Ummi panaskan minyak sikit dan tumis bawang putih dan halia hingga layu. Masukkan daging tadi, cendawan Shitake, bawang besar dan cili. Masak hingga sayur² agak layu. Tambah garam, gula dan perasa secukupnya, kemudian baru masukkan daun bawang yang dihiris kasar. Kaup balik sekejap, then tutup api. Kalau daun bawang layu, tak sedap.
Hidang panas², berebut-rebutlah nanti :D
Sedap ni diratah macam tu saja
ReplyDeleteKalau makan sorang bolehlah ratah Kakmim, ni satu batalion askar kenalah makan dgn nasi gak hahaha ...
DeleteSedap ni. Boleh try, ada stok daging korban lagi.
ReplyDeleteSila...Sila...
DeleteTq singgah sini 💐
Pernah makan shitake tapi tak pernah masak style gini. Mungkin next dish la nak cuba. Nampak menyelerakan.
ReplyDeletePlease try, tak nyesal Insha Allah :)
Deleteshitake tu sedap kenyal-kenyal bila kunyah
ReplyDeleteBetul tu ... actually Shitake tu pun ada rasa tersendiri kan...
DeleteAaa.. memang berebut la kalau lauk macam ni, PH. Masak nasi lebih tak??
ReplyDeleteDaging dihiris nipis. Menarik letak cendawan.
ReplyDeleteAla² Chinese style la kononnya :)
Deletefavourite kak ana dan anak2 kalau masak buh cendawan shitake ni PH :)
ReplyDeleteSedap ni, mesti daging tu ada aroma shiitake jugak.
ReplyDeleteYes, definitely 😁
DeleteWah..menarik...boleh cuba nanti...
ReplyDeleteSila...Sila
DeleteP/S: tq for the invite 😘
Wah ..suka lauk macam ni
ReplyDeleteKan...simple tapi sedap :)
Delete