Monday, 7 August 2023

Daging Goreng + Cendawan Shitake


Daging korban yang telah direbus ni Ummi Ummi gaul bersama sos tiram, kicap manis dan seasoning Enaq. Kemudian Ummi perap dalam 1/2 jam. 

Lepas tu Ummi panaskan minyak sikit dan tumis bawang putih dan halia hingga layu. Masukkan daging tadi, cendawan Shitake, bawang besar dan cili. Masak hingga sayur² agak layu. Tambah garam, gula dan perasa secukupnya, kemudian baru masukkan daun bawang yang dihiris kasar.  Kaup balik sekejap, then tutup api. Kalau daun bawang layu, tak sedap. 

Hidang panas², berebut-rebutlah nanti :D 

18 comments:

  1. Sedap ni diratah macam tu saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makan sorang bolehlah ratah Kakmim, ni satu batalion askar kenalah makan dgn nasi gak hahaha ...

      Delete
  2. Sedap ni. Boleh try, ada stok daging korban lagi.

    ReplyDelete
  3. Pernah makan shitake tapi tak pernah masak style gini. Mungkin next dish la nak cuba. Nampak menyelerakan.

    ReplyDelete
  4. shitake tu sedap kenyal-kenyal bila kunyah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ... actually Shitake tu pun ada rasa tersendiri kan...

      Delete
  5. Aaa.. memang berebut la kalau lauk macam ni, PH. Masak nasi lebih tak??

    ReplyDelete
  6. Daging dihiris nipis. Menarik letak cendawan.

    ReplyDelete
  7. favourite kak ana dan anak2 kalau masak buh cendawan shitake ni PH :)

    ReplyDelete
  8. Sedap ni, mesti daging tu ada aroma shiitake jugak.

    ReplyDelete
  9. Wah..menarik...boleh cuba nanti...

    ReplyDelete