Nampak kawan Ummi, Hjh Amy makan nasi putih + budu + ikan rebus goreng + ulam Ummi terus teringin!
My lunch...
Budu Ummi tuang je atas timun, malas nak tuang dalam mangkuk, nanti tak habis pun.
Di kampung kami, budu ni dipanggil budu bilis manakala ikan pekasam pula dipanggil ikan budu : D Ummi pun dah hampir lupa tentang sebutan/perkataan ni hinggalah baru² ni ada saudara sebut. Letak sini untuk pengetahuan anak⁴ Ummi.
Teringin sangat nk merasa mkn nasik dgn budu tp takut pulak x habis kang membazir... ada sebotol budu kat rumah x bukak lagi... selalu je beli nk mkn tp x jugak mkn pastu buang... raya ni ada lg ipar bagi masih x bukak lg sekali dgn ikan kembung rebus dh cuba goreng tp x brp laku pulak anak² mkn... sy pulak x brp mkn kalau dr luar, kena sendiri yg buat from scratch br rasa nk mkn... hahaha.. byk songeh betul kan
ReplyDeleteTry sikit2 je dulu Kakmim...PH pun mula makan masa dah besar ni je hehe... Ikan rebus goreng tu senang je nak buat; rebus dgn garam + asam keping + air separas ikan. Rebus sampai air hampir kering. Simpan semalaman then goreng, lagi sedap katanya.
Deletekalau mkn nasi kerabu tak sengaja termkn budu he hee dulu tak makn skrg ok dah
ReplyDeleteSama gak, dah merantau ke ibu kota ni baru makan budu, petai, tempe semua tu Ciknur :)
DeleteOh, ikan pekasam tu panggil ikan budu ya. Menantu org Kedah pun kena belajaq ni 😆.
ReplyDeleteBelah PH la SK. Tempat Pak Inche tak sure, sebab depa lebih dekat dgn SP. Kami dekat dgn Gerik/Kelate, loghatnya lain tau :)
DeleteSepppp! Budu sedap haha...
ReplyDeleteSA pun suka budu..stok memang ada dalam fridge..lepas tu kena makan ngan ikan sardin fresh goreng garing..pergh..confirm 2-3 kali tambah nasi
ReplyDeletebudu wajib ada kt umh...fav nk2 kalo ada lauk lemak putih or singgang
ReplyDelete