Cik Ana balik kampung. Seperti biasa adalah buah tangan untuk kami, alhamdulillah.
Ummi kupas sebiji dan buahnya hampir masak. Sesuai untuk dibuat kerabu. Kalau yang muda masam² tu Ummi tak suka sangat.
Ummi sagat mangga tu, kemudian hiris halus beberapa biji cili padi dan bawang besar. Kemudian Ummi tumbuk kasar kacang goreng dan ikan bilis goreng. Satukan semua bahan ni dalam mangkuk/bekas besar. Masukkan gula, sos ikan dan sedikit jus limau nipis. Gaul sebati semuanya. Sesuaikan rasa dan siap!
Sedap kata Walid.
Alhamdulillah :)
Alhamdulillah, rezeki PH dapat mangga muda. Sedap buat sambal ni.
ReplyDeleteKecur air liur tengok kerabu mangga. Sedap guna mangga yang nak masak tu tapi masih rangup. Ratah pun sodap.
ReplyDeletefav kerabu mangga...suka yg jenis muda & crunchy sbb kalau jenis dh nk masak akan berair ..smlm beli kerabu mangga utk berbuka tp extra masam..kena mkn skit2
ReplyDeleteTerliur kalo dah liat sambal mangga seperti ini 🤤😍😍. Biasanya saya pakai untuk teman bebek goreng atau ayam goreng. Segar dan pedas 😄👍
ReplyDeletejangankan walid kata sedap...yang baca ni tiba2 kecur liur
ReplyDeleteaduhai..sebut mangga je pun dah terliur..inikan plak dh jadi kerabu
ReplyDelete