Mulanya Ummi tergoda tengok Mama Rizqi buat video goreng cucur jagung. Lepas tu 2-3 hari lepas Mama Yan pula buat cucur kembung, atau disebut jemput potas atau kuih bom oleh beliau. Kami belah Utara panggil coq kembong ja :D
Lepas sorang, sorang dok tayang cucur ni, Ummi pun terjebaklah juga ...tapi Ummi buat coq jagung (cucur jagung). Jagungnya hanya guna jagung dalam tin je...
Kalau cucur biasanya leper ginilah Ummi buat, kalau cekodok tu bulat²... Selain jagung, Ummi letak bawang besar yang didadu kasar. Sedap nanti tergigit bawang tu, manis-manis rasanya.
Cicah dengan sambal tumis Nasi Lemak Blues. Sambal nasi lemak dia lebih rasa sos dari rasa cili kering. Sesuailah dicicah dengan cucur ni.
Macam Kak Yan juga, Ummi kalau ada lebihan sambal tumis ke, sambal nasi kukus ke yang dibeli di kedai/warung Ummi simpan. Bila sesuai digunakan, Ummi keluarkan dari peti ais. Kalau nak buat sambal tumis semata-mata untuk cicah dengan coq jagung ni memang tak rajinlah Ummi. Baik cicah dengan sos cili Thai je :p
cicah dgn sos terengganu tu pun sedap
ReplyDeletedap ni..makan plak panas2..memang layannn
ReplyDeleteKalau saya cucur suka letak kentang didadu dan bawang besar.
ReplyDeleteHehe rajin simpan lebihan sambal tumis.
Uii....dan dan teringin nak mencoq jagung jugak...hihihi
ReplyDeleteCoq jagung ni SA failed..macam x balance..SA main campur je masa buat cekodok, konon nak buat macam bakwan ornag indonesia selalu buat..tapi macam x serupa
ReplyDelete