Bulan puasa ni banyakkan stok buah kurma?
Tahun lepas Ummi buat Cekodok Kurma, tahun ni Ummi cuba pula buat kuih @ puding kurma. Sesekali nak pancing selera anak-anak... Sebab depa ni kurang gemar makan kurma kecuali Kakak dan Abang. Itupun Kakak suka kurma Ajwa aje.
Sumber: RASA
Bahan-bahan
Kurma secukupnya - Ummi letak dalam 17-20 biji
2 cawan santan
2 sudu makan (membukit/penuh) tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
Sedikit garam
Cara-cara
1. Kurma dibuang biji dan dihiris dan disusun di dalam bekas yang sesuai - Ummi guna kurma yang telah dibasuh dan disimpan dalam peti ais. Isinya lembut dan basah-basah
2. Satukan tepung gandum, tepung beras, santan dan garam. Gaul sebati kemudian ditapis ke dalam bekas berisi kurma tadi
3. Panaskan kukusan kemudian kukus kuih selama 10 - 15 minit.
4. Tutup api dan sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong/dihidangkan.
Rasa adunan tepung dan santan tu seakan bahagian atas tepung talam, lemak-lemak gitu. Mungkin lepas ni Ummi boleh oleh sikit untuk jadikan tepung talam kurma :) Kalau rajinlah kan ☺️
Selamat mencuba 🤗
Rajin cuba resipi baru.
ReplyDeleteSelamat mengolah bahan :)
Pandailah PH buat macam ni. Tentu budak2 suka nak makan.
ReplyDelete