Dari kelmarin lagi dok usha resepi ni... Tapi biasalah nak masak lauk jenis sambal ni kena tunggu mood dulu :p Nak prep satu hal, nak menumis tu satu hal, nak bersihkan dapur dek percikan minyak pun satu hal juga...
Semalam mood rajin mai... Sebelum Zohor dah siap Ayam Masak Merah Style Kenduri ni...
Masa nak sediakan bahan tu Ummi baru teringat, balik kampung bulan lepas tu ada beli cili kering tak pedas. Memang ditulis begitu... Tempat lain Ummi tak tahu ada ke tidak, tapi di Kedai Hijrah bersebelahan Kedai Pak Mat Daging berhampiran Hospital Jitra tu ada jual.
Cili kering ni memang tak pedas walaupun warna sambal kita merah menyala. Sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang tak tahan pedas. Kalau ada makan-makan di rumah Maksu, biasanya dia guna cili kering jenis ni.
Resepi Ayam Masak Merah Style Kenduri ni Ummi perolehi dari MyResepi. Cara orang lama, tak letak sebarang sos. Dan pertama kali juga Ummi jumpa resepi yang dimasukkan belacan dalam bahan kisar untuk kuah ayam masak merah ni. Secret ingredient kot 🤗
Resepi: Ayam Masak Merah Style Kenduri
Sumber: MyResepi.
Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong, bersihkan dan lumur bersama garam & kunyit
1 senduk susu cair
3 s/b gula
2 s/k garam
Hirisan bawang besar
Bahan Kisar
2 genggam cili kering - gunting & rebus dulu
1 1/2 biji bawang besar
5-7 ulas bawang putih
1/2 ibu jari halia (+- 1 inci)
1/2 ibu jari belacan
2 biji tomato ranum
Bahan Tumis
Rempah 4 sekawan
Daun pandan - disimpul @ dihiris
2-3 batang serai - dititik
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak - jangan terlalu garing
2. Keluarkan sebahagian minyak dan tumis bahan tumis hingga naik bau
3. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak dan sambal betul-betul masak. Jika perlu, tambah minyak lagi.
4. Masukkan garam, gula dan perasa (jika perlu)
5. Masukkan susu cair. Gaul sebati dan biarkan kuah pecah minyak sekali lagi dan sebatikan rasanya
6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
7. Masukkan hirisan bawang besar
8. Kecilkan api, tutup kuali dan biarkan mereneh seketika. Siap!
Sedap sangat rasanya. Lagi satu, rupanya daun pandan bila dihiris dan ditumis lagi kuat aromanya. Selama ni Ummi simpul je.
Berbanyak terima kasih kepada empunya resepi.
Selamat mencuba 🤗
sedapnya.. kalo g kenduri mmg cr akn cr lauk aym masak merah jela! febret betul.. hihi
ReplyDeletetp nk msk sendiri tu la.. malas.. haha..
alahai..sedapnya...tgok plak time ni...ya rabbi...sabar jer la...
ReplyDeleteSedapnya nampak, rajinnya PH walau banyak juga hal tu hehe.. Menjadi enak puas hati kann.. Petua mak mertua juga guna cili tu..
ReplyDeleteLauk kesukaan anak-anak ni..
ReplyDeleteSaya baru tahu pasal pandan dihiris dan ditumis lagi kuat rasa.
ReplyDeletekak ana suka sangat kalau ayam masak merah berkuah basah macam ni PH tq for sharing resepi dan salam Ramadan Mubarak buat PH sekeluarga..
ReplyDelete