Pergi pasar, nampak cantik dan segar ikan parang yang baru dipotong ni. Ambillah separuh... Akak tu cakap tulang banyak tapi isi sedap. Oklah kita cuba ... Ummi risau tulang banyak, anak4 nak makan nanti ..
Cara penyediaan:
1. Gaul garam & kunyit pada ikan
2. Goreng sederhana masak. Angkat dan ketepikan
3. Panaskan 1-2 sudu minyak masak Dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia, cili padi hingga naik bau dan layu
4. Masukkan 1 mangkuk air asam jawa. Gaul sebati.
5. Masukkan ikan. Renehkan seketika
6. Perisakan masam, masinnya
7. Tutup api. Siap!
Terima kasih blogger Azirahman berkongsi resepi mudah tapi sedap ni 🌹
Alahai, bercinta betul nak makan ikan parang ni 😬
Menu Sahur
Nasi Putih
Lauk berbuka semalam
Menu Berbuka
Nasi Putih
Ayam Masak Lemak
Kangkung Goreng Belacan
Tauhu Bergedil - Cik B
Bubur Lambuk - AF
Bubur Pulut Hitam - Cik Ana
Murtabak, Ayam Gunting - Bazar
Dua beranak tu; Walid & Angah kalau ke bazar, itu je lah yang depa beli. Seorang murtabak, seorang Ayam Gunting :D
Ummi sebenarnya teringin nak makan bubur pulut hitam ni. Tapi nak memasaknya memang taklah sebab Ummi sorang je makan bubur ni. Nak beli belum jumpa orang menjualnya. Sebelum Ramadhan ada seorang makcik ni jual di tepi jalan. Mungkin bulan puasa beliau rehat kot. Alhamdulillah sedap air tangan Cik Ana ni.
Alhamdulillah.
Wak memang surender dengan ikan banyak tulang ni walau pun sedap
ReplyDeletetk brp suka sgt ikan parang tp kdg2 mkn juga la
ReplyDelete