Monday, 11 April 2022

9 Ramadhan ~ Stim ke Rebus?

Walid balik kerja semalam nampak ada satu parcel di lantai porch. Kena campak dengan orang courier la tu :( 

Dari Kelantan. 
Mula tu misteri juga pengirimnya. Hinggalah lepas Isyak Maklong bagitau dia poskan barang tu 💝 Nantilah kita citer ye...

Menu Sahur
Nasi Putih
Lauk Berbuka 8 Ramadhan

Menu Berbuka
Nasi Putih
Sambal Sotong
Siakap Rebus tapi dipanggil Siakap Stim 
Pak Choy Goreng Bawang Putih
Karipap Sardin
Ayam Gunting - Bazar
Air Calamansi - Bazar
Murtabak - Bazar 
Bubur Lambuk - Atuk Man

Lauk berbuka...

Selalu masak siakap stim tak ikut menu pun, sebab dah biasa buat. Tapi, semalam ikut satu resepi ni... Dia tulis Siakap Stim.  Semua bahan ada, jadi kita onz je. Bila time nak masak tu, baru baca caranya. Eh, tak perlu kukus, tapi rebus. Letak ikan dalam kuali, tabur bahan-bahan, masukkan air separas ikan dan perisa; garam, gula, sos ikan dsbnya. Lepas tu rebus je ikan tu hingga masak. Agaknya ini yang SK cakap tu, bukan dikukus ikannya tapi direbus. Rasanya? Ummi prefer kekdah kukus. tekstur ikan lagi lembut bila dikukus. 

Air Calamansi. 
Kemain slang Kakak sebut 'calamansi'tu... Padahal limau kasturi je pun :p 

Apam Kampung Mama Aisyah bagi .. Sedap, gebu gebas apammya. 






6 comments:

  1. Memang berbeza cara rebus atau stim

    ReplyDelete
  2. kalau anak² sy mmg fav kalau ikan steam... esp ikan bawal emas... mst request nk disteam jugak

    ReplyDelete
  3. Sedap ja ikan rebus atau stim, suka rasa ori ikan tu.. Amboi nama cucur tu :))

    ReplyDelete
  4. Mana- mana kaedah pun sodap..hehhe...air calamansi erk...

    ReplyDelete