Tuesday, 5 April 2022

Resepi ~ Bingka Roti Pandan Kelapa Gardenia

Jom Ummi share resepi Bingka Roti yang katanya first timer buat pun jadi :) Ikut je sukatan dan langkah yang diberikan, memang menjadi. Sebab Ummi pun first timer jugak ni :D 

Bolehlah dijadikan juadah berbuka nanti...

Resepi: Bingka Roti Pandan Kelapa Gardenia
Sumber: Daily Makan

Bahan-bahan
5 keping roti putih - Ummi guna Roti Pandan Kelapa Gardenia
3 cawan santan /susu segar/susu cair - guna Santan Kara saiz medium. Boleh dapat 3 cawan santan
2 biji telur
3/4 cwn gula pasir (boleh kurang 1/2 cawan) - Ummi letak 1/2 cawan shj
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar marjerin

Cara-cara
1. Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap dengan 2 cawan santan, tekan sikit dengan sudu bagi roti terendam.
2. Sementara tu kita kisar baki 1 cawan santan, marjerin, telur,gula, garam, esen vanilla dan tepung gandum. Kisar sebati semua bahan, tak perlu terlalu lama.  
3.  Tuang bahan kisar ke dalam roti yang terendam tadi. Kacau rata semua.
4. Tuang ke dalam loyang yang sesuai. 
# Boleh guna loyang ( 8’x8′) sapu minyak dan alas baking paper. Kalau ada acuan bingka boleh guna juga sapu minyak / marjerin elak lekat.
## Ummi tuang terus ke dalam inner pot yang telah dioles dengan sedikit minyak. 
5. Panaskan dulu dalam 8-10 minit. Bakar dalam oven 180 degree (oven kecil 170 degree) selama 45 mnt – 1 jam. Kalau suka permukaan atas garing sambung bakar hingga 1 jam.
6. Dah siap keluarkan dari oven, sejukkan 2-3 jam kemudian baru dipotong. 

Ummi guna Phillips All -in-1 Cooker untuk buat bingka ni. Set-kan pada fungsi BAKE dan  tetapkan masa 55 minit (untuk langkah ke-5 👆).

Alhamdulillah, cantik kejadiannya. Terima kasih empunya resepi 🌹 

Rasa lemak-lemak manis dan harum baunya sebab aroma roti pandan Gardenia tu. Resepi asal guna roti putih tapi sebab  roti pandan Gardenia Ummi menghampiri tarikh luput, Ummi guna je. Sedap guna roti ni sebab ianya  dah ada flavor.

Puasa-puasa ni tak lalu sangat roti ni, kenyang makan juadah berbuka. 

Selamat mencuba kawan-kawan 🤗

7 comments:

  1. ye la PH, kat rumah ni terbeli plak 2 buku roti ni.. sudah nya tak tersentuh lagi pun roti2 tu.. aishh jgn jadi pembaziran dah le sampai tarikh luput

    ReplyDelete
  2. Bagus betul Puan Hazel ubahsuai guna apa yang ada.

    ReplyDelete
  3. Nampak menarik resipi ni. Nak cuba nanti....

    ReplyDelete
  4. Boleh buat ni, roti kat rumah tu dah nak luput tarikh. Teringat arwah mertua, selalu buat bingka roti ni.

    ReplyDelete
  5. tentu wangi semerbak ni.. yum yum

    ReplyDelete
  6. Terbau-bau pulak bengkang roti tu...Nampak pun dah tau sedap😁

    ReplyDelete