Maaflah, dah malam baru share resepinya :) Takpe, besok petang boleh lagi jika hendak menjadikannya juadah minum petang di hari minggu.
Ummi namakan Kuih Lopes versi Rice Cooker (Maksu) sebab resepinya dikongsi oleh Maksu, dari YouTube Channel seseorang. Rupanya sebelum ni Ummi pernah kongsi resepi kuih ni versi rice cooker juga, yang Ummi dapat dari majalah Rasa. Bahan-bahan sama cuma cara penghasilan agak berbeza.
Boleh klik sini:
Selain tu, Ummi juga pernah buat kuih lopes bersama arwah Tok. Klik sini untuk mengimbau kenangan buat kuih lopes bersama arwah Tok.
Resepi: Kuih Lopes versi Rice Cooker (Maksu)
Sumber: MaiCooking
Bahan-bahan
2 cawan pulut - rendam selama 30 minit
2 cawan air
1/2 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu teh perisa pandan - jika ada daun pandan, kisar bersama 2 cawan air 👆
Kelapa parut - kukus sebentar
Cara-cara
1. Bilas dan toskan pulut yang telah direndam tadi
2. Masukkan ke dalam inner rice cooker
3. Masukkan air, santan, garam, pewarna hijau dan perisa pandan. Gaul sebati semuanya.
4. Tutup periuk dan tekan butang on. Masak seperti nasi biasa.
5. Bila dah masak, biarkan sekitar 5 minit (keep warm) sebelum ditutup suisnya
6. Ambil 2 biji cawan/bekas plastic dan basahkan di bahagian luar dan dalam, untuk mengelakkan pulut melekat.
7. Ambil +-2 sudu makan pulut, masukkan ke dalam salah satu cawan. Ambil satu lagi cawan dan tekan pulut hingga padat .
Maksu guna acuan kuih lompang.
8. Ambil sudu@pisau plastik dan sisip keliling cawan tadi untuk mengeluarkan pulut
9. Ambil pulut dan golek diatas kelapa parut. Buat sehingga habis
10. Hidangkan bersama air gula.
Bahan air gula
(boleh disediakan sementara tunggu pulut masak)
1 cawan gula merah
1 cawan air
1/2 sudu teh garam
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk. Buka api perlahan dan masak hingga gula larut dan kuahnya sedikit likat.
Dengan 2 cawan pulut ni Ummi dapat 15-16 biji kuih lopes. Boleh gandakan kuantiti bahan untuk hasil berganda. Manalah tahu ada yang nak buat untuk jamuan ke, jualan ke...
Alhamdulillah, sedap kejadiannya...
Terima kasih banyak kepada empunya resepi 🌹 Moga ilmu yang dikongsi berpanjangan pahalanya aamin.
Selamat mencuba!
sedapnya kuih lopes..
ReplyDeleteIngat dulu belajar Tawarikh sekolah rendah
ReplyDeleteNama Lopez de squera, kalau nak ingatkan, cikgu suruh ingat kuih lopes
Antara kuih favourite ksarie tapi setakat ni memang beli je la kerojenya hehehehhe. Terima kasih di atas perkongsian resepi.
ReplyDeleteSenang guna periuk nasi.
ReplyDeleteSelalu beli sebab makan sekali-sekala.
aduhh...lamanya tak makan...
ReplyDeleterajinnya.
ReplyDeletekami malas.
semua dah tak jual
hhihih