Hari tu pergi MTM Mart Taman Samudera, kedai Abe top-up groceries. Banyak jugalah spent, stok untuk sebulan.
Untuk pembelian >200, dapat free gift.
Rempah Cap Rose ni memang terkenal digunakan dalam memasak gulai Pantai Timur style. Ummi pernah juga masak gulai ayam kampung guna rempah ni bulan puasa hari tu. Well, tahun lepaslah kan, now dah masuk tahun baru Islam.
So, inilah pes tu...
Dan ini pula hasilnya...
From bottle to periuk haha...
Ikut je step dekat botol tu. Mudah sangat.
1. Gaul ayam bersama pes. Ummi biar dalam 15 minit.
2. Jerang atas api perlahan hingga ayam kecut dan pecah minyak. Tambah sedikit air jika perlu. Reneh hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan santan dan kentang Kacau selalu hingga kentang lembut.
4. Perisakan dengan garam.
5. Masukkan 4-5 biji cili api. Tutup api. Siap!
#Cili api dan kentang tu Ummi tambah.
Mudah dan cepat sebab tak perlu tumis rempah dulu. Lepas ni boleh buat stok untuk travel ke, bulan puasa ke. Rasanya pun sedap, lebih kurang macam beli di kedai juga :p
Cuba tau!
Skrg ni semua pun jadi mudah nak masak kan :)
ReplyDeleteBoleh cari pruduk tu nak cuba
ReplyDeleteSenang je dah xyah tumbuk bawang bagai
ReplyDeleteTidak payah tumis itu yang bagus.
ReplyDeletemudah macam ni kan
ReplyDeleteSedap rempah cap rose. Saya pernah gunakannya.
ReplyDelete