Thursday, 28 May 2020

Menu Raya 2020 - Nasi Carrot Mudah & Daging Masak Hitam


Walaupun hanya untuk makan anak beranak, Ummi pilih menu special hari pertama hingga ke 3 Syawal. At least feel beraya tu ada walaupun sekadar #stayathome. Ini juadah dan resepi untuk 1 Syawal; Nasi Carrot & Daging Masak Hitam.



NASI CARROT
(Sumber: Keluarga

Bahan-Bahan
3 cawan beras Basmathi – dibasuh dan rendam 15 minit.
(Toskan dan masukkan ke dalam rie cooker)
1 batang lobak merah – direbus & dikisar
1 biji tomato – direbus & dikisar bersama carrot
1 kiub ayam
Bawang besar – dihiris
Halia - dihiris
2 helai daun pandan - disimpul
Rempah 3 sekawan – buah pelaga, bunga lawang & kulit kayu manis
Garam  & gula (1 sudu gula)
Air (1 cawan beras Basmathi = 2 cawan air)
1 sudu marjerin

Cara-cara
1- Di dalam kuali, panaskan minyak dan marjerin. Tumis 3 sekawan, bawang besar dan halia hingga layu.
2- Masukkan daun pandan. Tumis seketika.
3- Masukkan carrot & tomato. Gaul sebati.
4- Masukkan kiub ayam, garam & sesudu gula. Pindahkan ke dalam rice cooker berisi beras tadi. Tekan suis dan masak seperti biasa.





DAGING MASAK HITAM
(Sumber: The Star)

Ingredients
500 gm beef –sliced to about 1cm thick
4 s/b cooking oil
1 stalk curry leaves
3 cm cinnamon stick
5 buds cloves
5 pods cardamom
1 s/b ground fennel
1 s/k ground cumin
5 s/b kicap manis (secukupnya - > ¼ cawan)*
Kicap pekat (secukupnya - for color)*
20 gm tamarind pulp – ¼ cawan 
½ cup cold water
Salt & Sugar to taste
*olahan penulis

Spice Blend
5 bulbs shallots
3 cloves garlic
3 cm ginger
10 g dried chilies
½ cup hot water

Method
1- Grind the spice blend into a fine paste.
2- Heat oil in saucepan and temper the curry leaves, cinnamon, cloves and cardamom until fragrant.
3- Add the spice blend, fennel, cumin and tamarind pulp and sauté further until fragrant.
4- Add the beef and sauté until lightly cooked.
5- Stir in kicap manis, kicap pekat, water and salt & sugar to taste.
6- Lower the heat and simmer for about 2-hrs until gravy thickens

Noxxa Style
1- SF button for #1-5.
2- HP 45’.


Nasi carrot tu memang sedap. Ummi dah 2x buat tau since 1 Syawal sebab tak puas makan on the first raya tu :D

Daging Masak Hitam tu pula seeloknya dimasak sehari awal untuk rasa yang lebih sedap dan sebati segala rencahnya.

Selamat mencuba 🤗

4 comments:

  1. Sedapnya daging masak hitam tu... Saya suka.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya menu raya. Merasa selain dari nasi impit kan 👍👍

    ReplyDelete
  3. daging masak itam sedapnya !! nasi carrot first time tengok..
    kaler menarik macam nasi tomato..

    ReplyDelete
  4. First time dengar dan tengok nasi carrot.

    ReplyDelete