Saturday, 16 May 2020

22 Ramadhan ~ Resepi Ayam Vanggey Ipoh & Resepi Wantan Meatballs


Sekarang ni memasak ikut kerajinan. Ada hari rajin, ada hari malas :D Semalam mood rajin datang, meriahlah sikit meja  makan tu :)


Menu Iftar 23 Ramadhan 1441H

Nasi Putih
Ayam Vanggey Ipoh
Sotong Masak Kicap
Kobis Goreng Telur
Murtabak
Wantan Meatballs
Apple Pie  Teh Tarik / Air Soya

Apple Pie from office mate Walid. 

Hari ni Ummi share 2 resepi. Almaklumlah tengah rajin 😉


Resepi Ayam Vanggey Ipoh
Sumber: Oh Bulan

Bahan-bahan
Ayam - di lumur garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng separa masak. Ketepikan.

Bahan Kisar
6 tangkai cili kering
1 s/b jintan putih
1 s/b jintan manis
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Halia - tak perlu buang kulit (Ummi buang)
Segenggam cili api (Ummi letak 11 tangkai)

Bahan Tumis
Kulit kayu manis
Serai - diketuk
2 s/b serbuk kari ayam
1 s/b serbuk cili
Daun kari
6 s/b gula merah
1 s/b gula putih (Ummi tambah)

Bahan Sos Lada Hitam
2 s/b susu kotak
1 s/k lada hitam
2 s/b tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Garam
Gula
Perisa
Kicap (untuk warna)

Cara-cara
1. Tumis bahan-bahan tumis; serai, daun kari, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati
4. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili.
5. Kemudian masukkan garam dan gula. Gaul sebati dan biarkan hingga ayam masak sepenuhnya.
6. Masukkan lebihan daun kari. Tutup api. Siap.


Resepi Wantan Meatballs
Sumber: Sirap Limau

Bahan-bahan
Sebungkus meatball
Kulit popia secukupnya - dipotong 4 setiap keping (popia besar)
1 biji bawang besar - diketuk
3 ulas bawang putih - diketuk
1 s/k lada hitam
Sedikit tepung gandum

Cara-cara
1. Rebus meatball bersama bawang besar,  bawang putih dan lada hitam. Air cukup hanya separa meatball, tak perlu banyak.
2. Bila mendidih, tutup api dan toskan.
3.  Simpan air rebusan untuk dijadikan sos lada hitam (sos pencicah).
4. Bancuh tepung gandum dengan sedikit air untuk dijadikan pelekat/gam kulit popia.
5. Ambil meatball dan letak atas kulit popia dan bunjutkan. Gamkan dengan tepung gandum. Ummi cucuk dengan lidi. 




6. Panaskan minyak dan goreng keemasan.

Untuk sos lada hitam, satukan semua bahan dan masak di atas api kecil hingga pekat. Kacau sentiasa dan sesuaikan rasa.


Ummi tak sempat buat sos ni, cuma cicah dengan sos cili + mayonis. Pun sedap!.

3 comments:

  1. Rajin cuba macam-macam resipi baru ya.

    ReplyDelete
  2. menarik tu wantan meatball.
    aida baru je buat wantan, isi ayam.
    few days ni xde mood nak up entri kat blog.
    busy dgn baca Quran dgn anak-anak.
    task sekolah diorang.

    ReplyDelete
  3. menarik ayam vanggey ipoh style. Biasa nampak ayam vanggey goreng dan kuah asing.

    ReplyDelete