Terima kasih kawan² yang komen pasal buah ceghupu ni. Ada yang panggil buah cepu juga.
Kebetulan nampak (VTT) Datin Kartini pun beli buah ni di pasar Tasik Raja, Pasir Mas. Buah cupu kata DK.
Pakcik tu cakap, buah ni sedap dibuat sambal. Ummi blurred masa tu, terus tanya,
"Sambal tumis ke Pakcik?"
πππ
Rupanya isi buah ni boleh dicampur dalam sambal belacan, macam mangga atau kuinin. Terima kasih Pakcik sudi berkongsi info.
Betullah sedap π
Macam kita makan sambal mangga, adalah rasa masam²nya. Ikut kata rakan blogger Lydia Miza buah ni yang muda boleh dibuat masak lemak cili api dgn ikan sungai. Tq info LM.
Nanti nak try semai :)
tak pernah dengar nama buah ni & rasanya baru ni 1st time tengok.
ReplyDeletePH pun baru kenal buah ni...
Deletekalau tangan sejuk, hidup nanti tu...tapi, pokok nya beso pokok mangga tu ke?hihihi
ReplyDeleteKatanya macam pokok manggis linda... Kita tgk lah hasilnya nanti ahak!
DeleteRupa dia pun macam manggis jugak cuma kulitnya macam tomato ek. Tak pernah dengar apatah lagi jumpa, hari ni dapatlah berkenalan dengan beliau, hihi.
ReplyDeleteSama la kita... PH pun baru je berkenalan dgn pokok ni :)
Deletenampak mcm sedap la plak ;)
ReplyDeleteKan... π
DeleteOo belah Pantai Timur panggil buah cupu. Banyak juga namanya. Ya, buahnya sangat masam kalau di makan begitu. Dia macam buah asam gelugor juga boleh dicampur dalam masakan disebabkan masam tu. Saya pernah makan begitu je. Tapi dalam masakan belum pernah lagi. Susah nak jumpa buah ni.
ReplyDeleteBetul panggilannya ikut tempat Akk rasa. Ye, masam² gitu.
DeleteTerus kecur air liur tengok sambal buah ceghupu tu sis π€€
ReplyDeleteπ
DeleteKat kampung SA ada pokok ni..ye betul selalu nampak diorang buat masak lemak ngan ikan sungai..x pernah makan lagi yang masak or makan begitu sahaja..buat sambal belacan pun x pernah jumpa
ReplyDeleteBolehlah SA try kot hehe ...
DeletePH baru kenal dgn buah ni...
lama sungguh kak ana tak jumpa buah ni PH :) Dah tak ingat dah rasa dia macam mana tapi pernah rasa dulu-dulu :)
ReplyDeleteSy first time jumpa buah ni Kak Ana... Itu yg excited nak share π Boleh la pakat² kenai dgn buah nadir ni
Deleteok tak pernah makan... lagipun tekaknya sedikit picky kat benda baru
ReplyDeleteTak pernah makan dan dengar nama buah ni PH. Tapi bila PH kata macam rasa masam2 terus kecur airliur pulak.
ReplyDeleteaduhhhh... kecurrrr
ReplyDeleteBerarti betul ini buah cong kediro. Dibuat sambal memang sedap. Biasanya banyak dijual di Palembang sumatera selatan. Hanya beda penamaan saja antara di sana dan sini
ReplyDelete