Walid beli beberapa keping roti canai Ahad lepas. Masing² masih kenyang makan Nasi Lemak dan Sambal Tumis Udang, jadi roti canai tu Ummi simpan dalam peti ais. Biasanya makanan² leftover ginilah jadi santapan Ummi untuk breakfast atau pun lunch. Nak masak baru tak berbaloi, makannya sorang je. Cuma Ummi olah jadi menu baru dari leftover tu. Contoh, roti canai ni Ummi buat Roti Canai Goreng. Menu ni Ummi mula kenal masa PKP dulu.
Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih, cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan ayam/seafood/telur then masukkan sos cili, sos tomato, kicap manis dsbnya. Then masukkan roti canai yg dah dihiris ni. Gaul sebati, letak garam dan bila semuanya dah masak, cukup rasanya tutup api. Ala, macam goreng nasi, bihun tu je...
Letaklah cili, daun bawang semua bagi berseri sikit.
Rasa? Macam rasa roti canai juga.
Macam nasi goreng, tetap rasa nasi kan?
Gitulah lebih kurang bandingannya :)
Lah.... tak terlistas di fikiran uncle!
ReplyDeleteTry la Uncle, tak mengecewakan Insha Allah 😁
Deletefuhh sgt2 creative ni!! yg penting, sedappp
ReplyDeleteSayang kalau biar gitu je, kita 'repurpose' la aha 😁
DeleteWah kreatif PH.
ReplyDeleteSekali pandang memang macam kuetiau goreng.
Sy pun follow resepi orang je PU ☺️
DeleteTapi okay la, tak membazir
Itulah sekali pandang kuey tiow goreng
ReplyDeleteKan...
DeleteCantik pula kejadian roti canai goreng!
ReplyDeleteBolehlah Kak hihi
Deletekreatifnya PH. tak pernah terfikir pulak menu camni. dah nampak macam kuetiau dah pun tu.
ReplyDeleteeh...boleh erk...first time SA tau ni....
ReplyDeleteketupat goreng pun linda tak pernah cuba lagi
ReplyDeletePotong roti canai kecik2 tu sedap juga rasanya....
ReplyDeleteBoleh buka kedai makan ni
ReplyDeleteBaguuus recook nya kak. Kreatif sangat mengolah roti canai menjadi begini. Nampak lebih menarik pun.😍
ReplyDelete