Kali ni Ummi pula jadi Master Chef buat Ayam Gunting, sebab last time Abang buat dekat kampung hari tu kurang menjadi 😁
Angah la sibuk nak bawa bekal balik asrama Ahad lepas...
Ayam Gunting Style KA
Sumber: Khairul Aming
Bahan-Bahan:
Isi ayam - hiris nipis, ketuk² manja dgn alu lesung untuk lebih nipis
Tepung Bestari
Telur - pecahkan dan kacau sebati
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
1. Ambil isi ayam, celup/gaul dalam tepung Bestari, celup dalam telur dan celup/gaul sekali lagi dgn TB (double coating)
3. Sambil tu panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam tadi hingga masak keperangan. Angkat. Buat hingga ayam habis.
4. Gunting kecil ayam yang telah digoreng tadi
5. Tabur campuran serbuk cili (👇) dan gaul sebati. Siap!
Bahan Serbuk Cili
Serbuk cili
Aji
Lada sulah
# Gaul sebati dan tabur atas ayam yang telah digunting.
Abang kalau buat, dia buat dari scratch adunan tepung goreng ayam tu. Guna serbuk jintan la, serbuk lada sulah dsbnya. Ummi guna cara short cut je, guna TB je. Semua dah lengkap dan sedap dah adunan tepungnya. Tinggal nak salut pada ayam je.
Sabtu tu Adik & Angah beli di Bazar Ramadhan, RM10 seorang ayam gunting ni 🙆 Baiklah buat sendiri, puas makan.
Ni pula gambar Salted Egg Crab yang ramai minta tu :p
Selamat mencuba 🤗
Bagus ni buat sendiri je ayam gunting. Sekarang pun harga dah mahal rm10 sekeping.
ReplyDeleteYe betul, tambahan pula anak² suka sgt Ayam Gunting ni...
DeletePuas dapat makan ayam gunting homemade.
ReplyDeleteBetul Kak...
DeleteAyam gunting ni dpaat buat sndiri CCL rasa lagi jimat . Sebab sekarang ni harga ayam gunting boleh dikatakan mahal juga laa . Tempat CCL paling murah pun RM7 - RM10 macam tu .
ReplyDeleteJimat sangat CCL.
DeleteSini 8-10 ringgit
puas mkn tu buat sdiri ayam gunting
ReplyDeleteBetul MT :)
Deleteyeaaahh buat sendiri ayam gunting puas hati boleh makan sampai kenyang hehehe.. wahhhh tudiaaaa salted egg crab munculkan diri dah hehehe
ReplyDeleteTerlebih kenyang haha ...
DeleteYezza, salted Egg Crab sudah mariiiii :D
Salted egg crab ni sedapnya.....
ReplyDeleteBetul Ezna... Sedap lagi² buat sendiri, bolehlah makan puas² :)
DeletePuas hati buat sendiri kan. Tapi saya belum pernah buat sendiri lagi. Sekarang harga ayam gunting ni dah mahal betul kan. Nak beli pun fikir banyak kali. Sesekali bolehlah.
ReplyDeleteButa sendiri mmg puas hati kan... pernah je beli ayam gunting tapi ayam nya mcm dah berbau.. Alhamdulillah masak dgn anak2 bertambah kemeriahan :D
ReplyDeleteSedapnya ayam gunting and salted egg crab tu...
ReplyDeleteThanks bg resepi sebuk cili. Tengah fikir nak buat kulit popia gulung pastu sira dgn serbuk cili
ReplyDeletewah..sedapnya
ReplyDeleteWah...lepas ni boleh open order ni
ReplyDelete