Monday, 8 April 2024

Projek Raya IV ~ Ketupat Palas

Bagi Ummi, juadah wajib setiap kali raya pastilah Ketupat Palas. Lemang takde takpe, janji ada Ketupat Palas :) 

Walid beli daun palas ni di Pasar SG. 3 perdu ni RM6. 

Step pertama kena bersihkan daun dan 'buka daun', which is daun ketupat tu kita lap dengan kain then buat ketupat dummy dulu supaya nanti nak isi pulut daun tak bergulung, cepat prosesnya. Step ni boleh buat awal, 2-3 hari sebelum pun okay. 

Ketupat Palas 
Rujukan: Puan Hazel

Bahan-Bahan (Ummi guna);
1 kg beras pulut - basuh dan rendam sekurang-kurangnya 30 minit 
1 kg santan 
1 sudu makan gula 
1 sudu makan garam 
Daun palas secukupnya 

Cara Penyediaan:
1. Satukan santan, gula dan garam di atas kuali. 
2. Buka api dan kacau hingga santan mendidih. Kacau selalu jangan sampai santan pecah minyak 
3. Toskan pulut dan masukkan ke dalam kuali. Kacau hingga santan kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. Tutup api. Sejukkan dulu. 
4. Ambil daun palas (ketupat dummy tadi) dan masukkan pulut. Ikat kemas² dan gunting tangkai daun palas. Buat sehingga habis. Boleh rebus terus ketupat yang dah siap diisi atau simpan dalam freezer untuk direbus kemudian. 

Selamat mencuba πŸ€— 

13 comments:

  1. Ini baru pior, ketupat palas direbus. Banyak jumpa skrg orang kukus. Tengok cantik betul balutan ketupat PH ni.

    ReplyDelete
  2. Rajin PH segala buat sendiri.

    ReplyDelete
  3. ldy belum pernah buat sdri... tp pernah tgk org buat.. waktu tarik nak ketatkan tu mmg perlu tarik kuat2.. nmpk mcm sakit tgn2nya..

    ReplyDelete
  4. linda tak reti buat...reti beli dan makan je...kikiki

    ReplyDelete
  5. cie pun suka ketupat lagi dari lemang. husband beli dari kawan dia je yang frozen nanti kukus je kejap. dulu2 kakak selalu buat. sekarang senang beli je.

    ReplyDelete
  6. Terbaik ni PH! Buat sendiri πŸ‘
    Saya tempah dari orang di Perlis untuk bawa balik Johor. Kasi keluarga di Johor belajar makan ketupat palas πŸ˜€

    ReplyDelete
  7. pandai anyam ketupat ye...buat sdiri puas mkn

    ReplyDelete
  8. Suka ketupat palas cumanya tak reti nak buat dan anyam. Selalunya order je. Puas hati buat sendiri....

    ReplyDelete
  9. Sedapnya ketupat palas. Rasanya tak bertahun tak makan ketupat palas ni. Payah nak jumpa. Best ni boleh buat sendiri je. Memang menu wajiblah kalau buat sendiri kan.

    ReplyDelete
  10. Kita ada bawa balik daun palas ke KL...entah nak jadinke tidak tak tau la🀭

    ReplyDelete
  11. Saya baru lihat yg bentuk anyaman seperti ini πŸ‘. Hebaatlah kakak, buat sendiri πŸ˜…. Tapi rasa ketupat ini bisa saya bayangkan. Krn pakai santai dan pulut, jadi mungkin mirip ketupat santan yg sering mama buat

    ReplyDelete
  12. Betul . Ketupat palas ni wajib . Lemang tu no 2. Ada pun ok ..xada pun mengapa

    ReplyDelete
  13. Cantik betul kejadiannya ni PH, SA ngidam ketupas palas siap ada renang daging ke serunding daging dalam pulut dia tu

    ReplyDelete