Sedap pulak nampak Tempe Belado yang Cik Ita masak. Tak berlengah, terus ke kedai cari tempe gak Ummi pun.
Ummi masukkan sekali terung pipit, meriah pulak berbuah pokok kedua tu. Sayang jika tak dipetik.
Tempe Belado Ummi takde ikan bilis, lupa dah habis stok. Pergi kedai beli ini je;
Ummi selalu beli lauk stok untuk seminggu terus. Bila keputusan bekalan baru ke kedai runcit dekat rumah ni.
Daun selom pun rancak berdaun, petik buat kerabu + kaki ayam. Cuma tersilap, hiris kasar-kasar sangat. Kalau halus-halus lagi sedap sebab daun selom ni struktur dia keras sikit. Sebab tu Ummi kurang gemar. Lagi suka ulam raja.
Nun di Jitra, Maklong dah repeat Lawar Terung yang kami makan raya kedua hari tu. Ummi masih berhutang resepi ni dengan kawan-kawan, sorry belum sempat buat sendiri. Itu yang tak share lagi resepinya 😅. Better scroll dekat IG dulu kot, nak tunggu Ummi entah bila nak buat :)
Masak lauk² kampung simple² gini memang menawan seleralah kan...
Bak kata SK, bocor periuk!
lauk kampung simple2 dan jarang jumpa tu yang sedap kat PH...
ReplyDeleteAah betul...
Deletealamak tiba2 teringin tempe berlado juga ni,nak buat malas sorang je makan...kalau dekat dah hulur piring kosong ni PH
ReplyDeleteKalau takde geng makan, memang tak best huhu
DeleteSaya memang suka sambal tempe. Nyums.
ReplyDeleteKita geng :D
DeleteDua menu akhir tu tak pernah saya makan.
ReplyDeleteKalau menu tempe, memang kegemaran saya.
Geng jugak dgn PU :D
DeleteLauk kampung susah nak dapat sekarang ini....lain kampung lain menunya
ReplyDeleteIya betul, lain padang lain belalang... ehh :D
Deletebestnya makan hasil tanaman sendiri tentu lagi sedap kan.. fresh
ReplyDeleteLauk jahat ni...hihihi
ReplyDelete