Tergoda sebenarnya tengok Ciksun masak lemak udang + rebung. Rebung tu pula rebung fresh, dituai dari belakang rumah. Teringat rumah kampung kami, arwah Tok Wan ada juga tanam serumpun buluh. Tak pernah beli pun rebung masa tu.
Kebetulan ada stok udang jadi Ummi terus onz projek masak lemak udang ni. Cumanya rebung Ummi gantikan dengan nangka muda. Bila sampai di kedai nampak nangka muda teringin pulak, itu yang beli nangka muda haha...
Simpan sini resepi dari Che Nom ni;
Bahan-bahan:
Udang
500 gram nangka muda
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit - tak letak
1 keping asam gelugor
1 batang serai - dititik
Bahan Kisar Halus:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5-10 biji cili padi
Sedikit ikan bilis ATAU 1 sudu kecil belacan bakar - Ummi letak ikan bilis
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan udang dan ketepikan (Che Nom belah belakang udang dan buang 'tali hitam')
2. Bersihkan nangka muda, potong kecil dan rebus sehingga lembut. Toskan.
3. Masukkan nangka ke dalam periuk bersama bahan kisar halus dan santan cair. Rebus di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan serai, asam keping, udang dan santan pekat. Masak sehingga mendidih. Kuah perlulah selalu dikacau supaya santan tidak berketul.
5. Masukkan daun kunyit bersama dan perasakan garam dan gula secukupnya. Tutup api. Siap!
Untuk air, Ummi sediakan air teh bunga + longan style Khairul Aming.
Masukkan ais dalam jug, masukkan teh bunga (chrysanthemum) dan longan beserta sirapnya sebab chrysanthemum tu kurang manis. Adjust secukup rasa. Tapi, bulan puasa ni memang tak dapat rasalah kan haha...
Terima kasih Aisyah bagi nasi ayam dan Ali bagi kuih...
Sedapnya nangka muda buat sayur. Saya tak pandai makan rebung sbb tak tahan dgn baunya.
ReplyDeleteKalau rebung fresh ok je sis, takde bau. Kalau rebung jeruk sy pun tak tahan :)
DeleteSamalah lauk kita PH. Saya masak lemak nangka muda dengan kaki ayam. Udang goreng kunyit pula.
ReplyDeleteEh, sama 😍
DeleteSy pun buat goreng kunyit, ayam haha...
Assalamualaikum.. jiran sebelah nk tgk gambar kerabu kulit semangka ni.. hihihi 🫢🫢🫢
ReplyDeleteAlamak, tak snap gambar haha .. Len kali ye Kakmim 🤭
DeleteAlamak, tak snap gambar haha .. Len kali ye Kakmim 🤭
DeleteUittt....kita pun masak nangka muda jugak la PH...
ReplyDeleteTapi belum publish..tengah mengarang takda idea...Bertandang dapur Cikgu Amie..
Eh,nampak nangka muda..Ada yang komen PH pun masak nangka muda...
Wah,..Hari Nangka Muda Sedunia kah?🤣
Yeay hari nangka muda sedunia 🤣
DeleteMasak dengan nangka mudapun sedap.
ReplyDeleteAah NA...lauk² kampung ni semua sedap-sedap hihi...
DeleteSelamat berbuka dan bersahur.
ReplyDeletedapnye..nangka.. x dpt lagi puasa ni
ReplyDeleteBaru lepas masak ayam dengan rebung..pun dapat rebung fresh bukan rebung jeruk...sedap betul buka puasa hari tu..Ahad rasanya....nangka SA x leh makan...angin...
ReplyDelete