Mula tu Ummi masak Ayam Ungkep, resepi ringkas student's edition by Syiqin Azrin. Suka tengok dia masak, simple² untuk makan sorang je. Tapi Ummi masak untuk satu family lah :) Resepinya tu simple, itu yang suka tengok VTT dia.
Kemudian kisar bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, serbuk jintan manis, cili padi, halia dan serai. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masa tumis ni masukkan sikit serbuk kunyit. Masukkan ayam, tambah air jika perlu. Masukkan santan pekat. Tutup periuk dan biarkan 10-15 minit. Masukkan asam jawa, garam dan gula secukupnya. Renih sekejap, bila ayam dah masak tutup api.
Dah ada Ayam Ungkep, teringin Sambal Goreng Jawa pulak!
Ini pun cari resepi yang tak yah tumis cili kisar sebab malas nak blend cili kering 😅 Tumis je cili padi, cili merah, bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan kacang buncis, tempe dan kentang yang telah digoreng, gaul sebati. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masukkan suhun yang telah direndam & ditoskan. Renjis kicap sikit. Gaul sebati, siap! Ummi suka kacang tu hijau² dan rangup jadi masak kejap je. Boleh je letak bahan² lain spt udang, fucuk, hati dsbnya.
Alhamdulillah kenyang, licin lauknya pun :)
tk pernh mkn ayam ungkep..sambal jawa pernah mkn
ReplyDeleteAlhamdulillah.sedap🤤
ReplyDeleteMenu jawa jarang mengecewakan, terliur kita.
ReplyDeletesedapnya sambal jawa tu...nak kena buat lah wekeend nie kang
ReplyDeleteSedapnya sambal jawa! Nanti share resipi kat blog pulak ye sis hehe
ReplyDeletebaru hari tu kak ana pun masak sambal goreng jawa ni PH , sedap kan :)
ReplyDeleteSedapnyaaa Kak.. lama juga tak masak Ungkep ni..
ReplyDeleteungkep fav suami. Sampai sekarang belum try buat lagi,
ReplyDeleteOhh kecur air liur tengok menu PH ni sedapnya ayam ungkep dgn sambal goreng jawa. Terima kasih share resepi, memang suka dulu ada kawan selalu buatkan. Nak buat tapi tengok resepi renyah, yang PH masak ni senang.
ReplyDeleteSambal jawa favourite kami tp nak buat tu malasnya sbb renyah nak goreng itu ini
ReplyDeleteSA nak belajar ayam ungkep ni...dari dulu lagi..x lepas2..selalu tengok orang share aje
ReplyDeleteLainkali buat ungkep daging pula PH.
ReplyDeleteDaging tu perap dulu dengan rempah dalam 1/2 - 1 jam, baru masak. Rempah sama je.
Pernah makan sambal goreng jawa ..sedap juga ..
ReplyDeleteAyam ungkep kalo di sini ada 2 versi. Pertama macam yg kakak buat di atas. Kedua, ada juga yg setelah diungkep, lalu di goreng. Ayamnya cukup dibalur telur yg sudah dikocok. Lalu goreng dalam minyak panas sebentar.krn ayam toh sudah masak. JD bagi yg tak suka ayam terlalu berlemak, bisa digoreng juga.
ReplyDelete