Wednesday, 4 September 2024

Menu Jawa 😋

Mula tu Ummi masak Ayam Ungkep, resepi ringkas student's edition by Syiqin Azrin. Suka tengok dia masak, simple² untuk makan sorang je. Tapi Ummi masak untuk satu family lah :) Resepinya tu simple, itu yang suka tengok VTT dia. 

Mula² gaul ayam dgn garam dan kunyit.
Kemudian kisar bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, serbuk jintan manis, cili padi, halia dan serai. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masa tumis ni masukkan sikit serbuk kunyit. Masukkan ayam, tambah air jika perlu. Masukkan santan pekat. Tutup periuk dan biarkan 10-15 minit. Masukkan asam jawa, garam dan gula secukupnya. Renih sekejap, bila ayam dah masak tutup api. 

Dah ada Ayam Ungkep, teringin Sambal Goreng Jawa pulak! 

Ini pun cari resepi yang tak yah tumis cili kisar sebab malas nak blend cili kering 😅 Tumis je cili padi, cili merah, bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan kacang buncis, tempe dan kentang yang telah digoreng, gaul sebati. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masukkan suhun yang telah direndam & ditoskan. Renjis kicap sikit. Gaul sebati, siap! Ummi suka kacang tu hijau² dan rangup jadi masak kejap je. Boleh je letak bahan² lain spt udang, fucuk, hati dsbnya. 

Telur masin nak join, silakan 🤗

Alhamdulillah kenyang, licin lauknya pun :) 


14 comments:

  1. tk pernh mkn ayam ungkep..sambal jawa pernah mkn

    ReplyDelete
  2. Menu jawa jarang mengecewakan, terliur kita.

    ReplyDelete
  3. sedapnya sambal jawa tu...nak kena buat lah wekeend nie kang

    ReplyDelete
  4. Sedapnya sambal jawa! Nanti share resipi kat blog pulak ye sis hehe

    ReplyDelete
  5. baru hari tu kak ana pun masak sambal goreng jawa ni PH , sedap kan :)

    ReplyDelete
  6. Sedapnyaaa Kak.. lama juga tak masak Ungkep ni..

    ReplyDelete
  7. ungkep fav suami. Sampai sekarang belum try buat lagi,

    ReplyDelete
  8. Ohh kecur air liur tengok menu PH ni sedapnya ayam ungkep dgn sambal goreng jawa. Terima kasih share resepi, memang suka dulu ada kawan selalu buatkan. Nak buat tapi tengok resepi renyah, yang PH masak ni senang.

    ReplyDelete
  9. Sambal jawa favourite kami tp nak buat tu malasnya sbb renyah nak goreng itu ini

    ReplyDelete
  10. SA nak belajar ayam ungkep ni...dari dulu lagi..x lepas2..selalu tengok orang share aje

    ReplyDelete
  11. Lainkali buat ungkep daging pula PH.
    Daging tu perap dulu dengan rempah dalam 1/2 - 1 jam, baru masak. Rempah sama je.

    ReplyDelete
  12. Pernah makan sambal goreng jawa ..sedap juga ..

    ReplyDelete
  13. Ayam ungkep kalo di sini ada 2 versi. Pertama macam yg kakak buat di atas. Kedua, ada juga yg setelah diungkep, lalu di goreng. Ayamnya cukup dibalur telur yg sudah dikocok. Lalu goreng dalam minyak panas sebentar.krn ayam toh sudah masak. JD bagi yg tak suka ayam terlalu berlemak, bisa digoreng juga.

    ReplyDelete