Semalam petik pucuk ubi, ingat nak rebus makan cicah budu je...Tapi, masa nak masak rendang ayam (takde idea dah nak masak apa lauk ayam ni) timbul idea nak masukkan sekali ke dalam rendang. Maka,terjadilah Rendang Ayam Cili Padi + Pucuk Ubi.
Saja la mencuba resepi baru ni, untuk persediaan Aidil Adha minggu depan ☺️
Sumber: RASA
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
½ kg santan
5 – 6 sudu besar kerisik
2 sudu kecil serbuk kunyit
3 batang serai (diketuk)
Minyak (untuk menumis)
Daun kunyit - ganti dengan daun limau purut (disiat)
Pucuk ubi - dibersihkan
Garam
Gula
Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
Halia
35 – 40 tangkai cili akar/ cili api (jika nak pedas, boleh tambah lagi)
[Ummi letak 30 biji, tak pedas. Lain kali kena tambah lagi cili]
4 batang serai
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk dan daun limau purut. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan serbuk kunyit, gaul sebati.
4. Masukkan ayam dan gaul sebati.
5. Biarkan dalam 10 minit atau hingga ayam kecut. Kemudian, baru masukkan santan, kerisik, garam dan gula.
6. Masukkan pucuk ubi. Reneh hingga kuah pekat, kacau sekali sekala dan sesuaikan rasa. Dah sebati semuanya boleh tutup api.
Alhamdulillah, sedap kejadiannya :)
Rasa nak makan dengan pulut kuning, tapi malas la pulak nak membuatnya huhu ...
Selamat mencuba 🤗
sedap tu...
ReplyDeletebetul sangat PH kadang buntu ayam nak masak apa..asyik2 masak kari masak kicap masak merah
ReplyDeleteuish..sedap sangat ni kak...
ReplyDeletetak pernah rasa, tapi kak ana boleh agak memang sedap, nii kalau dapat ayam pencen ke ayam kampung ke lagu wow nii kan PH :)
ReplyDeleteAh, ni tak payah pulut kuning, periuk nasi pun boleh bocor ni.
ReplyDeleteraya haji nanti plannya nak buat rendang kerang dengan lontong je... kita tengoklah apa je yang jadi nanti
ReplyDeleteTunggu raya haji nanti bolehlah buat
ReplyDeleteKalau rendang campur pucuk ubi ni fav Pak Zain
ReplyDelete