Saturday, 17 June 2023

Kari Kapla Ikan


Tedia, caption kemain mengundang 😆

Lunch hari ni Ummi masak Kari Ikan Merah (ada bahagian kepala, jadi letak tajuk Kari Kapla Ikan, catchy la sikit kan...) Abang balik minggu ni, rajinlah Ummi nak masak sedap-sedap. Bila cukup korum, mood rajin tu double triple jadinya. Hasilnya pun lebih sedap la :p 

Pagi tadi pun sempat lagi goreng bihun Singapore untuk sarapan sebelum keluar rumah pukul 8, atas suatu urusan. Bonding time dekat meja makan tu yang priceless ♥️ 

Bercerita tentang masak kari atau orang Kedah sebut gulai ni, Ummi ada cerita berkait dengan caption gambar kat atas tu. Ada sekali tu Ummi ikut classmate Ummi, DA balik ke rumahnya di Jitra. Masa tu form 4@5 la. Bila tahu Ummi ni orang Baling, terus ayah DA suruh Ummi masak gulai. 

"Orang Baling pandai buat (masak) gulai" katanya. 

Nak menangis dah Ummi masa tu haha... Takat masak nasi Ummi tahulah 😂 Syukurlah Pakcik Razak tu tak paksa Ummi masak juga hihi... 

Kali ni Ummi guna rempah Kari Ikan Baba's, cantik warna kuahnya. Bila masak sendiri ni seronok, boleh letak sayur banyak². Ummi letak terung bulat, bendi, tomato dan cili merah. Puashati! 

Kari Ikan Cara Ummi:
Kisar kasar (guna chopper) bawang merah & bawang putih. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta halba campur (biji sawi, halba, jintan manis & jintan putih) hingga naik bau. Masukkan serbuk kari ikan. Tumis hingga naik bau sambil dikacau agar rempah tak hangit, dalam 1-2 minit. Kalau nampak nak hangit, cepat² masukkan air sikit dan tumis lagi hingga pecah minyak. Buatlah 2-3 kali hingga rempah betul² masak. Kemudian, masukkan air asam jawa dan ikan. Renehkan hingga mendidih dan tambah lagi air secukupnya. Ikutlah nak kuah banyak ke sikit. Ummi biasanya letak air paras ikan je. Kemudian masukkan santan dan garam. Sesuaikan rasa. Reneh seketika, tutup api. Siap! 

Selit sikit ucapan tahniah utk peserta hafazan #MTHQK2023 favorite Ummi, Dian Karisma. Bagi kategori tilawah, qari pilihan Ummi, Ustaz Husaini dapat tempat ketiga. Johannya Adik Qayyim, Qari Kelantan tu. Guna Al Quran Braille pun hebat! Buta mata tapi celik hati Subhanallah. 


5 comments:

  1. Memang sedap kari kepala okan merah

    ReplyDelete
  2. Subhanallah.. sungguh terang hatinya.

    Sy setuju orang Baling terror masak gulai (kari).

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kari kepala ikan.
    Markah hafazan untuk hafiz dan hafizah memang tinggi terutama juara hafiz itu. Cemerlang tahun ini. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. Dr dulu masih kompius perbezaan gulai dan kari... mmg sama ye? sama lah kita bonding di meja mkn tu penting... kena ada semua br boleh makan... sorg xde x boleh mkn dulu... terbiasa dr kecik² dulu sampai dh beranak-pinak pun mcm tu jugak

    ReplyDelete
  5. SA teringin nak makan kari ikan ke, kari ayam atau kari daging tetel...tapi skrg kena makan kat luar la sebab Mak Pah tengah pantang kan...sedap plak tgok kari PH ni

    ReplyDelete