Pernah nampak cili kering jenis ni tapi tak pernah beli. Hinggalah Ummi nampak hari tu Mama Rizqi buat sambal guna cili kering jenis ni. Baru tahu namanya cili yitu atau dipanggil juga cili gemuk atau cili kering Kelantan sebab katanya banyak digunakan dalam masakan Kelantan.
Bila Mama Rizqi cakap cili tu tak pedas, Rizqi pun boleh makan memang terujalah Ummi nak mencuba. Walaupun kami tahan pedas tapi naluri ingin mencuba tu tetap ada.
Betullah, tak pedas langsung. Tapi, warna sambalnya tetap cantik. Nak buat sambal nasi lemak sesuai ni esp kalau untuk anak² kecil.
Punyalah seronok mencuba, sampai 3 jenis masakan Ummi buat guna cili yitu kisar ni...
Lepas tu Ummi buat sambal sosej dan nasi goreng cili kisar.
Lepas ni tak payahlah tunggu balik Jitra baru dapat beli cili kering tak pedas :)
1st time dgr nama cili yitu
ReplyDeleteoooo dipanggil cili yitu
ReplyDeletePernah cuba memang tidaklah guna lagi sebab tidak pedas.
ReplyDeleteoo baru tau ada jugak cili kering tak pedas.
ReplyDelete