Lama jugalah di dapur menyediakan Ayam Masak Bawang ni.
1. Mula-mula mayang 2 biji bawang besar. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan, angkat dan ketepikan.
2. Gaul ayam bersama serbuk kunyit, garam, serbuk kari, serbuk cili dan lada sulah. Perap 20-30 minit dan kemudian goreng hingga masak. Ummi guna minyak goreng bawang tadi π
3. Kisar/tumbuk 7 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih dan 1 inci halia.
4. Keluarkan lebihan minyak dan tumis rempah 4 sekawan, daun pandan dan daun kari serta bahan tumbuk/kisar hingga harum.
Daun kari tu hitam sebab simpan dalam freezer. Kalau ada yang fresh lagi harum baunya.
5. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, serbuk kari dan serbuk cili. Kacau lagi. Tambah air jika kering. Tumis hingga pecah minyak.
6. Masukkan 3 sudu sos cili, 2 sudu sos tomato dan 2 sudu makan sos tiram. Gaul sebati dan kacau hingga pecah minyak. Tambah air lagi dan biar pecah minyak berkali-kali pun takpe. Tujuannya supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok nanti tak sedap.
7. Masukkan 2-3 cawan air, ikut kepekatan kuah yang disukai. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat (ikut citarasa masing-masing).
8. Masukkan bawang yang telah digoreng tadi dan gaul sebati.
9. Sesuaikan rasa, tutup api. Siap!
Bila mood rajin tu datang, cepat² raikan :) Sebab banyak kerja juga nak masak ayam style gini. Tapi selalunya bila banyak kerja, ambil masa yang lama nak menyediakan tu, hasilnya sedap :p
Ini kali kedua kot Ummi masak lauk ni. Kali pertama Dec 2021. Lama dah... Mungkin sebab renyah kot, tu yang dah lama tak masak lauk ni π
Full recipe: RASA
(Terima kasih empunya resepiπ·)
Selamat mencuba π€
Boleh try ni resepi baru... tp kalau rajin je lah nk masak benda yg ada 2-3 step ni... jenis mak malas kan.. sbb tu kalau anak² request kari or ayam kicap, laju je... benda paling senang nk masak.. hihi
ReplyDeleteSy pernah makan Ayam Masak Bawang ni tapi tak pernah memasaknya sendiri. Renyah jugak ya cara menyediakan tapi hasilnya sedap rasa berbaloi. Rumah sy pun sama simpan daun kari dalam freezer, tak rajin nak petik setiap kali nak masak, hihi.
ReplyDeletemenarikk rezepi hazel
ReplyDeleteblh penah msk camni.
Nampak sedap
ReplyDeleteBolehlah menciba resipi ni
yang renyah ni selalunya sedap tapi tulah... bila sebut je renyah auto swipe. tapi kalau sabtu ahad waktu banyak sikit nak masak why not ammi cuba nanti
ReplyDeleteSAa kalau bab renyah ni SA jadikan renyah...lepas tu lain la jadi lauknya...janji sedap...
ReplyDeleteBahan macam bawang besar itu banyak digunakan setiap tempat.
ReplyDeleteRenyah sebab banyak langkah.
OK la, kita tunggu sis buat lagi nanti boleh datang rumah tumpang makan π¬ Nak buat sendiri entah bila...
ReplyDeletepandai order je, tak pandai masak π π π
ReplyDeletebaru je cuba masak ngan Ibu weekend lepas....jadi & sedap cuma kurang pedas...
ReplyDeleteBelum pernah try masak lauk gini. Memang nampak banyak kerjanya tu. Tapi yang itulah sedap hasilnya kan..
ReplyDelete