Tuesday, 6 December 2022

Serawa Nangka

Alhamdulillah berbuah lagi pokok nangka Tok. Cuma buah kali ni tak elok macam sebelum ni. Mungkin sebab lambat balut buahnya. Tak pun merajuk sebab Ummi sebut nak trim dia. Pokok dah tinggi hingga melepasi wayar TNB. 

Isi yang elok tak banyak sebab sekeliling buah tu jadi kehitaman. Hanya dapat satu bekas Tupperware. Jadi, Ummi buat serawa nangka. Dapatlah banyak sikit, campur dengan kuahnya :D 

Letak.sekali setongkol isi jagung rebus. Jagung leftover tu Walid bawa balik dari Kuantan. Sayang nak buang, Ummi hiris dan masukkan sekali. 

Serawa cara Ummi :- masukkan air, daun pandan, seketul gula Melaka (tumbuk/hiris dulu supaya cepat larut) dan 1-2 sudu gula putih (ikut manis). Buka api dan masak hingga gula larut. Masukkan santan, hirisan nangka dan jagung. Kalau ada sagu lagi sedap. Kacau-kacau hingga sebati semuanya. Masukkan sedikit garam, untuk seimbangkan rasa. Bila semuanya sebati, tutup api. 

Kali ni makan dengan roti 4 sagi (cream crackers) macam Mama Cella selalu buat. Memang terangkat hihi... Kalau ada buboq kacang lagi sedap ni :) 

9 comments:

  1. Alhamdulillah ada jugak hasilnya boleh buat serawa nangka tu hihi

    ReplyDelete
  2. Tidak pernah lagi makan serawa jangka. Nampak menyelerakan dengan biskut masin empat segi.

    ReplyDelete
  3. Belum pernah makan serawa nangka. Tau serawa durian aje..hihi

    ReplyDelete
  4. Selalu serawa durian, pisang, kali ni nangka pulak... tp sy x mkn nangka... hehehe.. dh terjebak jugak mkn serawa dgn roti crackers.. hihihi

    ReplyDelete
  5. Nasib baik Sa x leh makan nangka...

    ReplyDelete
  6. feberett ni serawa nangka, sukaa sgt ciknur

    ReplyDelete
  7. Wah,pasti aroma nangka memenuhi ruang dapur...
    Roti 4 sagi memang ngam dengan serawa kan ..kita geng😍

    ReplyDelete