Telioq, kata orang Kedah bila tengok Mama Cella share resepi Pucuk Ubi Tumbuk Tumis Bilis.
Tak tunggu lama, terus petik pucuk ubi depan rumah. Petik dalam secekak, rasa macam banyak dah. Sebab kali pertama nak cuba resepi ni, was-was juga takut buat banyak nanti tak kena dengan tekak. Ummi mungkin suka, yang lain-lain tu? Jadi, untuk percubaan kali pertama, jangan tamak sangat :p
Terima kasih: Mama Cella
Bahan-Bahan
1 cekak pucuk ubi
1/2 cawan ikan bilis - bersihkan
1/2 kiub pati ikan bilis
4 s/b minyak masak
Garam
Bahan Tumbuk
7 -10 cili padi
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 ruas halia
Cara-Cara
1. Bersihkan dan asingkan pucuk ubi dari tangkainya
2. Tumbuk pucuk ubi. Ummi tumbuk kasar-kasar. Ketepikan
3. Tumbuk pula bahan tumbuk, ketepikan
4. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
5. Dalam minyak yang sama, tumis bahan tumbuk hingga harum
6. Masukkan pucuk ubi tumbuk, kiub ikan bilis dan garam. Kaup balik hingga semuanya sebati.
7. Bila pucuk ubi sudah layu dan masak (anggaran dlm 5 minit atas kuali), masukkan pula ikan bilis goreng. Gaul sebati.
8. Sesuaikan rasa dan tutup api.
Bila dah makan tu, menyesal! Menyesal sebab masak sikit haha ... Secekak pucuk ubi tu bila dimasak, dapat semangkuk kecik je. Berebut-rebutlah pulak :D
Memang sedap pucuk ubi dimasak begini. Cuba tau! Dan rasai sendiri kesedapannya, kan Mama Cella:p
Yup memang sedap. Di Sarawak rata2 orang akan tumbuk ubi ni. Hehe...
ReplyDeletePucuk ubi tak pernah tak sedap sis hehe.
ReplyDeletelaju PH dah mencuba ye..saya nak kena petik pucuk ubi dekat pasar dulu
ReplyDeleteAduhhhhhh! Sedap!!! Makan dgn nasi panas2 dh habis hati dh ni.. ;)
ReplyDeleteAduh, orang rajin aje yang mampu masak masakan macam ni. Bonusnya pulak, bila sedap dan ramai yg suka. Boleh repeat la nanti, PH. Kita mampu pandang aje la, hihi.
ReplyDeleteSeronoknya boleh main petik pucuk ubi depan rumah. Teringin jugak nak merasa, kena buat sendirilah kan. Tapi kena tunggu ada pucuk ubinya.
ReplyDelete