Mel datang minta daun selom, sambil hulurkan 2 kuntum bunga kantan mekar.
Dalam hati, Cik Leha nak buat laksa agaknya. Terus berangan makan laksa airtangan Cik Leha hahaha....
Ummi malas nak buat laksa, tapi teringat SA masak Kari Ikan Kembung + Bendi hari tu. Tapi, taknak kari sebab baru masak Kari Ayam Bangladesh untuk cucu saudara.
Yang Ummi terliur, ikan kembungnya, atau kami panggil ikan temenung. Lagipun nak guna bunga kantan tu jadi Ummi masaklah asam rebus. Ideanya datang bila nampak Mama Cella makan Asam Rebus Kundur+ Isi Ikan di rumah kenduri:D
Terima kasih: Che Nom
Bahan-Bahan
4-5 ekor ikan kembung - Ummi guna 3 ekor, potong 2
1/2 biji betik muda @ nenas - takde
1 batang serai, dititik
4-5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4 (Ummi tambah)
2 keping asam keping/gelugor
Garam secukup rasa
1/2 sudu gula pasir - Ummi tambah
Bahan Kisar Halus
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci kunyit
Cili merah atau cili padi
Sedikit belacan, jika suka
Sedikit air - Ummi suka berkuah, letak +-2 cawan air
Cara-Cara
1. Kisar kesemua bahan-bahan untuk kisar halus bersama sedikit air. Tuang ke dalam periuk.
2. Masak sehingga mendidih. Boleh tambah lagi air kalau nak lebih berkuah.
3. Masukkan betik muda/nenas, serai, daun kesum dan asam keping. Ummi masukkan bunga kantan sekali.
4. Masukkan pula ikan kembung. Rebus sehingga ikan masak.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
Sambil petik daun selom untuk Mel tu, Ummi petik sekali terung pipit/terung cheweng.
Alhamdulillah, sedap seadanya :)
Elok nak dinner, menu Cik Leha sampai. Bukan laksa tapi kerabu daun selom 😋
Ada taugeh, bunga kantan, daun selom, bawang, cili... Semuanya fresh dan rangup. Ratah gitu pun sedap!
Alhamdulillah syukur selalu.
#Patutnya post entry ni dulu, sebelum entry balik kampung. Takpelah kan :)
Macam molek pulak kombinasi lauk-pauknya termasuklah kerabu daun selom tu, hihi. Kalau kita dapat lauk macam ni, memang menambah nasi 😋😋😋
ReplyDeleteSedap nampaknya.
ReplyDeleteIni memang buat makan bertambah ni....sedapnyaaa hirup kuah asam rebus
ReplyDeleteFavourite Pia ni asam rebus ikan,sy biasa masak guna ikan patin
ReplyDeleteseronoknya menu petik keliling rumah je,saya ni nak kena sejukkan tangan dulu hahaha tanam apa pun semua tak hidup
Rajin PH masuk, suka cuba resipi baru.
ReplyDeleteUntungnya jadi jiran Cik Leha.
sedapnya masakan kampung. lain kali nak cuba jgak la asam rebus masuk bunga kantan, menu sihat tapi sedap ni. selamat tahun baru ye sis, semoga tahun 2023 meninggalkan lebih banyak kenangan manis lepas apa yg PH sekeluarga tempuhi tahun 2022 ni.
ReplyDeleteSedapnya asam rebus dihirup kuahnya..
ReplyDeleteKerabu selom Cik Leha nampak segarnya dapat meratah
Canteknya Bunga Kantan dia PH..
ReplyDeleteAsam rebus ni faberet juga..
Selamat tahun baru PH.. ;)
Sedap menu lauk kampung mcm ni.. tambah lg mkn ramai2 adik beradik kt umh mak mmg feelnya lain.. berebut2 mkn... kalau di rumah sendiri xde geng berebut mkn 😂
ReplyDelete