Lama dah teringin nak cuba buat sendiri Bubur Candil ni. Tapi, bila fikir budak-budak ni makan ke tidak, asyik bertangguh le... Ummi pun belum pernah makan bubur ni. Walid tu lagilah, tak gemar bubur-bubur ni. Kalau pun ada bubur yang disukai hanyalah bubur lambuk :D
Tapi disebabkan bahan-bahannya sedia ada di dapur; tepung pulut, tepung gandum, garam, gula kita cubalah...
Sumber: Nor Al Fatihah via Cookpad
Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
4 s/b tepung gandum
1-1/2 cawan air
Pewarna - merah, kuning, hijau
Bahan Kuah
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 cawan gula Melaka - letak 1 1/2 ketul gula Melaka bentuk silinder
3 s/b gula pasir @ ikut manis - letak 4 s/b gula perang
Secubit garam
Cara-cara
1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Masukkan air sikit demi sedikit dan uli hingga doh menjadi lembut @ boleh digentel
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letak pewarna.
3. Ambil sedikit doh, bulatkan agak-agak sebesar guli dan tekan di tengah hingga leper. Buat hingga habis doh.
Berbelang-belang bebola Ummi. Tapi, bila dah direbus dan dicampur ke dalam kuah, sekata je warnanya.
4. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan bebola tadi (gambar atas 👆). Tunggu hingga bebola timbul di permukaan air. Keluarkan dan rendam dalam air supaya bebola tidak melekat sesama sendiri
5. Untuk kuah, satukan semua bahan di dalam periuk. Masak di atas api sederhana hingga mendidih. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah.
6. Toskan bebola tadi dan masukkan ke dalam kuah. Kacau seketika. Tutup api. Siap!
Alhamdulillah anak-anak suka sangat esp Angah. Masak je terus nak rasa. Dua mangkuk sekali hadap je 😁 Rasa bebola tu kosong je jadi kuah tu kenalah sesuai manisnya, lemaknya.
Bolehlah masuk senarai menu buka puasa Ramadhan nanti :D
Terima kasih Cik Puan Nor Al Fatihah. Moga beroleh pahala berpanjangan hendaknya aamin 🌹
Wah, bubur candil ni ada rupa vadai kepeng! Sedapnya.
ReplyDeleteDah lama tak jumpa bubur candil
ReplyDeleteFirst time tengok bubur ni. Cantiknya warna
ReplyDeleteWah ada sambutan. Boleh buat lagi.
ReplyDeleteDah berapa minggu dah asyik google reaipi bubur² tepung ni..tp buatnya tidak juga
ReplyDeleteBaru tau mengenai bubur candil ni
ReplyDeletetkpernh mkn bubur candil
ReplyDeleteEh...tengok bebola pulut tekan kemek macam tu teringat puteri mandi ..
ReplyDeleteBubur ni pun kalau dapat time hujan ni...aummm
Sedap bubur candil ni. Cantik berwarna warni gitu.
ReplyDelete