Dah jadi keeper recipe dah sebenarnya resepi Asam Pedas Terlajak Laris Dato' Aliff Syukri ni. Setiap kali nak masak asam pedas Ummi refer pada resepi Dato'. Kalau tak silap, program Resepi VIP Glamour ni ditayangkan di TV dua tahun lepas kot, waktu bulan puasa. Hosnya Anis al Idrus. Yang sebenarnya bukan Dato' yang masak sangat pun, Datin Shahida yang masak tapi Dato' biasalah, suka 'interframe' 😅
Hari ni Ummi masak asam pedas ikan pari untuk dinner, ikut resepi yang sama. Alhamdulillah habis licin hihi...
Ini resepinya ye...
Belacan (#4) tu ikutlah nak letak ke tidak. Ummi kalau dah blend belacan Ummi tak letak dah. Tak suka kuah bau belacan sangat. Sos cili/tomato tu pun kadang Ummi letak, kadang tidak. Bergantung pada sukatan cili kisar. Ala, pandai-pandailah adjust ye. Resepi ni pun Ummi salin sambil tengok Dato' memasak di TV jadi tidaklah accurate sangat. Tapi, sangat berguna untuk Ummi yang suka resepi yang simple. Kalau ikut bff Ummi, Yang lain sikit resepinya. Dia orang Melaka. Letak lada hitam kalau tak silap. Pernah dulu masa awal kahwin, Tok Umi suruh Ummi masak asam pedas, apalagi guna talian hayat dengan Yang-lah haha...
Kalau asam pedas Kedah lain pula caranya. Takde tumis-tumis, semua masuk dalam periuk je. Nanti-nanti Ummi share resepinya, انشاء الله. Busy yaamat sekarang :p
Macam-macam cara sebenarnya buat asam pedas. Kalau di rumah ini tidak guna belacan.
ReplyDeleteAduhai.... asam pedas memang tak pernah menjemukan.
ReplyDelete