Malam semalam Angah bawa balik daun kunyit dan pucuk ulam raja, pemberian jemaah surau. Makin hari makin menarik pulak pemberian jiran-jiran kami ni :D
Kebetulan nasi sejuk banyak, malas nak masak yang baru, nanti berbaki juga. Jadi, Ummi dapat idea untuk buat nasi ulam memandangkan ada ulam raja tu. Daun kunyit tu dah tua, kalau pucuk sedap juga dimasukkan sekali.
1. Nasi dilerai/diperoi dan ulaman dihiris halus. Begitu juga cili padi.
2. Tumbuk bawang Holland (guna ¼ je, ikut kuantiti nasi), lengkuas dan serai hingga lumat.
3. Gaul nasi bersama bahan tumbuk, ikan masin dan kerisik.
4. Masukkan ulaman, cili padi, lada hitam dan gaul sebati.
5. Masukkan garam secukupnya dan gaul sebati semuanya sekali lagi. Siap!
[Resepi lengkap di Daily Makan].
Terima kasih empunya resepi 🌷
Untuk anak-anak Ummi goreng nasi selebihnya. Tau dah depa tak makan, takut tengok dedaun hijau tu 😬 Lepas tu Ummi goreng ayam je buat lauk. Dinner is done.
Takut tak kenyang, order Roti John jugak :D
Sedapnya nasi ulam. Kalau saya makan begini, gerenti terus tercuci perut hehehee.
ReplyDeleteIya la kan Kak Amie, banyak khasiat ulam-ulaman ni...
DeleteSeronoknya dapat pemberian hasil tanaman gini, bungkus pulak dengan daun kunyit. Kurangkan penggunaan plastik dan boleh buat masak daun kunyitnya 👍🏽
ReplyDeleteAwet muda PH, pandai makan ulaman 😁
Kalau diamalkan Insha Allah awet muda kan ...
DeleteNasi Ulam..terus terbayang nostalgia bulan puasa
ReplyDeleteKan ...menu wajib ni kalau arwah mak ada :)
DeleteKami panggil nasi kerabu.
sedapnya masak lemak telur itik
ReplyDeleteSaya bisa bayangkan rasa nasi ulam tu 🤤👍.
ReplyDeleteDaun kunyit kalau di sini suka ditumis kak PH. Diiris tipis , lalu iris juga bawang merah, putih, dan Chili padi. Tumis semua hanya dengan bumbu gula, garam dan seasoning, lalu campur teri Medan yg halus2 tu.
Saya suka sayur sih yaa, jadi memang sayur seperti ini pun sukaaa sangat. .