Musim hujan ni kalau dapat pekena ubi kayu rebus dengan kopi O nikmatnya :D
Sejak kecik makan ubi kayu rebus cicah kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam. Bila bersahabat dengan Mommy Zya baru reti makan ubi kayu rebus ni dengan sambal tumis.
Ada jiran setaman jual ubi kayu ni. Elok semuanya, ubi muda bukan tua yang dah ada rasa-rasa pahit, keras atau masuk angin.
Basuh bersih tanah/pasir then toreh kulit dalam dan kopek. Kulit dalam ni kadang warnanya pinkish, lawa!
Putih melepak dah hah...
Rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Nak cepat guna Noxxa je :)
Sedap dibuat minum petang.
Itulah faktor ubi kayu yang jadi makan banyak atau sedikit.
ReplyDeleteKalau ubi tua mmg tak pandanglah kan?
Deletewahh, wak pun dh lama x makan ubi rebus cecah sambal bilis camni., huhuhu
ReplyDeleteMaaf le Wak, tak dapat nak nolong hehe
DeleteIni kalau buat ubi getok pun sedap ni. Allah terliurnya.
ReplyDeleteSori :)
DeleteTq singgah.
Sedapnya, nampak ada kelapa parut juga, menambah selera..
ReplyDeletePH suka makan dgn kelapa parut tapi anak2 suka sambal bilis.
DeleteSama la...saya dulu pun mak ajar makan ubi rebua cicah kelapa ..Dok KL baru reti makan cicah sambal tumis...sedap pula ubi kayu ni bila beli..hihihi
ReplyDeleteKan?
DeleteTapi itulah, bila dah keluar dari kg baru tahu kepelbagaian masaka/makanan kan MC...
Buat getuk ubi pun sedap ni
ReplyDeleteSedap juga tu Wak :)
Deletenampak empuk sangat ubi rebus tu PH sedap ya amat ni kena dengan kawannya tu sambal tumis dan kelap parut :)
ReplyDeleteUbinya pun muda Kak Ana, empuk elok itu yg lagi sedap tu.
DeleteTeringin pulak makan ubi rebus cicah sambal. Rasa nak duduk tumpang bersila makan sama-sama :)
ReplyDeleteoh my god!!!
ReplyDeletesedap nyer ni.
cicah sambal ikan bilis.
feveret mak abah aida ni tau.
diorang berdua kalau makan ni, tak mandang kiri kanan :)
ada plak kopi o panas.