Monday, 22 November 2021

Ubi Kayu Rebus

Musim hujan ni kalau dapat pekena ubi kayu rebus dengan kopi O nikmatnya :D 

Sejak kecik makan ubi kayu rebus cicah kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam. Bila bersahabat dengan Mommy Zya baru reti makan ubi kayu rebus ni dengan sambal tumis. 

Ada jiran setaman jual ubi kayu ni. Elok semuanya, ubi muda bukan tua yang dah ada rasa-rasa pahit, keras atau masuk angin. 

Basuh bersih tanah/pasir then toreh kulit dalam dan kopek. Kulit dalam ni kadang warnanya pinkish, lawa! 

Putih melepak dah hah... 

Rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Nak cepat guna Noxxa je :) 

Sedap dibuat minum petang.  





16 comments:

  1. Itulah faktor ubi kayu yang jadi makan banyak atau sedikit.

    ReplyDelete
  2. wahh, wak pun dh lama x makan ubi rebus cecah sambal bilis camni., huhuhu

    ReplyDelete
  3. Ini kalau buat ubi getok pun sedap ni. Allah terliurnya.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya, nampak ada kelapa parut juga, menambah selera..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH suka makan dgn kelapa parut tapi anak2 suka sambal bilis.

      Delete
  5. Sama la...saya dulu pun mak ajar makan ubi rebua cicah kelapa ..Dok KL baru reti makan cicah sambal tumis...sedap pula ubi kayu ni bila beli..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan?
      Tapi itulah, bila dah keluar dari kg baru tahu kepelbagaian masaka/makanan kan MC...

      Delete
  6. nampak empuk sangat ubi rebus tu PH sedap ya amat ni kena dengan kawannya tu sambal tumis dan kelap parut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubinya pun muda Kak Ana, empuk elok itu yg lagi sedap tu.

      Delete
  7. Teringin pulak makan ubi rebus cicah sambal. Rasa nak duduk tumpang bersila makan sama-sama :)

    ReplyDelete
  8. oh my god!!!
    sedap nyer ni.
    cicah sambal ikan bilis.
    feveret mak abah aida ni tau.
    diorang berdua kalau makan ni, tak mandang kiri kanan :)
    ada plak kopi o panas.

    ReplyDelete