Hari ni lambat sikit update blog. Mengantuk sangat, lepas Subuh tidur sekejap. Lepas tu seawal pukul 9 bagi laluan untuk anak-anak buat homework dulu. Segala kerja yang cikgu inform thru WA group dah setel alhamdulillah.
Sekarang ni dah kurang stress Ummi sebab Ummi dah pandai guna WhatsApp Web. Senang cerita, boleh tengok WhatsApp dekat laptop. Lagi mudah anak-anak nak salin homework/nota cikgu bagi. Tak payah nak jegil mata or zoom satu-satu words. Skrin laptop kan besaq :) Lega banyak Ummi sebab my phone tak kena hijack lagi dengan anak-anak haha...
Tadi pun, buka WA Web untuk depa and at the same time Ummi buat dessert ("sambil refer resepi di phone) untuk iftar petang ni. Takde masalah untuk guna phone simultaneously while the WA Web is running on the laptop.
Macamana nak guna ni? Senang je... On laptop/PC, cari WhatsApp Web. Klik situ nanti dia minta kita scan code.
Active conversations are study related belaka 😂 |
Ambik phone, buka WA and klik atas kanan yang ada 3 titik tu. Klik situ, pilih WhatsApp Web. Hala phone ke laptop tadi utk scan QR code. Sekelip mata apoearlah WhatsApp kita kat laptop/PC. Kalau ada secret messages baik delete siap-siap haha... Satgi anak-anak baca 😂😂😂 klik la pada message yang dikehendaki. Nanti keluarlah, macam inbox kat email tu.
Abang with her favourite teacher;
Nak log out, klik dekat 3 titik yg Ummi bulatkan tu. |
Senang kan?
Jangan lupa log out bila dah setel kerja. Actually after few minutes of inactivity, kita kena scan QR code semula utk activekan WhatsApp Web ni. For security reason I guess.
Eh, hari ni dah hari ke-44 kan kita berada dalam PKP? Kalau berpantang tu dah last day :D Tapi PKP masih di sambung hingga 12 Mei untuk Fasa 4. Walaubagaimanapun nampaknya ada beberapa perkembangan baik sekarang ni. Antaranya dari aspek ekonomi, beberapa sektor terpilih telah dibenarkan beroperasi secara menyeluruh. Dek kerana itu, Walid pun dah dapat arahan untuk kembali bertugas bermula minggu hadapan. Ummi lebih suka Walid duduk di rumah especially during Ramadhan ni tapi empunya badan excited pula nak back to office haha... Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar.
Menu Iftar 6 Ramadhan 1441H
Nasi Putih
Ikan Kacang Masak Lemak Cili Padi
Paru Goreng Bersambal
Sayur Kacang Buncis & Hati
Bubur Lambuk Hj Man
Popia Carbonara
Air Soda Herbs / Nescafe Tarik
Mangga
Popia Carbonara ni intinya dari leftover butter chicken tempohari. Ummi panaskan dan tambah kentang, carrot, cendawan shitake dan 3 keping cheese. Kentang tu Ummi rebus dulu dan potong dadu supaya cepat empuk. Lepas tu Ummi perisakan dengan kiub ayam dan sedikit garam. Jadilah inti Popia Carbonara
Untuk perkongsian resepi, Ummi pilih Resepi ikan Masak Lemak Cili Padi dari dapur Kak Amie (AMIE'S LITTLE KITCHEN). Tergoda Ummi tengok ikan alu-alu masak lemak cili padi di dapur Kak Amie, terus Ummi cuba di dapur sendiri. Hah gitu!
Uniknya resepi ni, ikan digoreng hingga masak terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam kuah. Dan rencahnya juga menggunakan sedikit belacan. Ini kali pertama Ummi masak lemak letak belacan. Teruja nak menunggu waktu berbuka semalaman; nak tahu rasanya.
Alhamdulillah sedap bangat. Terima kasih Kak Amie for the recipe 🌹🌹🌹
Ikan Masak Lemak Cili Padi
Sumber: AMIE'S LITTLE KITCHEN
Bahan-bahan
5 kepingan ikan alu-alu - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng hingga masak - ketepikan (Ummi guna 2 ekor ikan kacang)
200 ml santan pekat campur dengan 200ml air
7 biji kacang bendi - bersihkan dan potong dua (Ummi tak letak)
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
12 biji cili padi
1 cm belacan
Cara-cara
1. Campurkan santan, serai, asam gelugur, serbuk kunyit dan bahan tumbuk di dalam periuk.
2. Jerang di atas api sederhana.
3. Apabila kuah santan mula mendidih, masukkan ikan goreng tadi bersama kacang bendi.
4. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah santan.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur. Siap!
Pertama kali baca belacan letak dalam masak lemak cili api.
ReplyDeleteMasak lauk apa2 pun boleh letak sikit belacan sebagai perasa.
DeleteOh ye ke... Terima kasih WP for the tips 👍
Deleteunik cara masakan dia, kena goreng dulu ikannya. biasa orang masak lemak terus masuk sekali dalam kuah. nak try jugaklah cara macam ni. macam cara rizalman masak kari juga ni
ReplyDeleteRasanya enak juga sebab ikan tu tak lembut. Akak suka dua2 cara, goreng atau tak goreng dulu :)
DeleteSedapnya masak lemak tu...cuma tak letak belacan...
ReplyDeleteCuba letak, lain rasanya tapi sedap tau :)
Delete