Saturday, 25 April 2020

2 Ramadhan & Resepi Bubur Lambuk (Noxxa)


Kalau 1 Ramadhan Ummi keluar ber-shopping, 2 Ramadhan Ummi berkebun pula :) Kemaskan pokok-pokok di luar pagar. Sambil tu, alihkan anak-anak pokok ke dalam bekas baru.


Balik kampung bulan lepas, Ummi bawa balik anak pokok harum manis. Nak minta Tok Ayah atau Paksu tanam di dusun. Masa balik sini, Tok Ayah bagi pokok nenas dengan pokok bunga. Macam sistem barter pulak 😁 Tok Ayah memang rajin berkebun. Tangan sejuk pula tu, apa saja yang ditanam menjadi. Sama juga dengan Paksu.
Harapnya hidup suburlah pokok-pokok Ummi pun. 


Pokok belalai gajah ni pun
benihnya dari Tok Ayah 

Pokok kaduk benih dari kampung. Lama dah Tok bawa dan tanam di sini. Di kebun depan rumah dah merimba pokok ni.


Dah dapat baja buah ni, Ummi terus tabur di pokok betik belakang rumah. Dah banyak kali berputik tapi separuh jalan gugur. Tak sempat besar pun. Kalau dkira, dah lebih 10 biji pokok ni berputik. Ummi cuba letak baja buah sebab kata Makcik pokok betik dia dulu pun macam ni juga. Lepas letak baja, alhamdulillah lekat buah.



Ahli baru di kebun belakang rumah 😍
Dah berputik pun. Alhamdulillah.



Berbuka apa semalam? Menu iftar kami semalam;


Nasi Ayam Thai
Nasi Goreng (Leftover version) 
Bubur Lambuk
Puding Karamel
Tembikai
Kuih Tepung Pelita - Jiran bagi
Air Sirap &. Nescafe 

Simple je kan? Tahun ni memang niat nak bersederhana je. Dalam keadaan sekarang elok juga berjimat. Asalkan kenyang dan anak-anak pun happy alhamdulillah dah cukup baik bagi Ummi. Ada masa lebih, boleh perbanyakkan amalan. Insha Allah.


Resepi Bubur Lambuk (Noxxa)
Sumber: RASA.

Bahan-bahan
2 cawan beras - direndam 20 minit
Daging - direbus dan dihiris nipis
2 cawan stok daging - air rebusan daging tadi
6 cawan air
1 bungkus kecil serbuk sup - Ummi letak 3 s/m rempah kurma
250 ml santan
2 kiub pati lembu
Kentang - dipotong dadu
Carrot - dipotong dadu
Daun sup & bawang goreng untuk hiasan
Bahan kisar
3 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara-cara (Noxxa Style)
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar (SF mode) hingga wangi.
2. Masukkan rempah kurma beserta sedikit air. Tumis hingga masak.
3. Masukkan beras. Goreng sebentar. (Off button SF).
4. Masukkan 4 cawan air dan 2 cawan stok daging dan kiub daging. Tutup periuk. Tekan button HP 25x. Bila dah siap, matikan suis. 


5. Masukkan kentang, carrot, santan dan hirisan daging yang telah direbus. Jika daging belum direbus, masukkan sekali bersama beras (step #4). HP 5 minit lagi.
6. Bila dah siap, perisakan dengan garam. Kalau bubur pekat, tambahkan air panas. Sesuaikan rasa.
7. Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.



11 comments:

  1. Terbaca waktu pagi pula.. Terliur rasa. Selamat berpuasa kepada Puan Hazel dan keluarga. :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah, mudah2an subur pokoknya..ri tu puasa pertama pun buat bubur lambuk juga...

    ReplyDelete
  3. subur semuanya....best tu pucuk kaduk boleh buat miangkam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah cuba miang kham. Buat Kerabu atau rebus je.

      Delete
  4. Wah seronok tgk tanaman pH.. sedap gak bubut lambuk jemput join Segment mama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan taknak join mama, tak cukup syarat. Kita takde IG :(

      Delete
  5. Sukanya tengok tanaman banyak dan menjadi. sedap tu kak bubur lambuk. Ada periuk noxxa lagilah senang kerja memasak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here, suka tengok tanaman dan menanam :D

      Akak pun sebab ada Noxxa itu yg rajin buat bubur lambuk pun.

      Delete
  6. Banyak jugak tu menu berbukanya....PH jarang makan nasi berlauk ye waktu berbuka?
    Betul tu kan sekarang mmg masa utk berjimat cermat makan sekadarnya

    ReplyDelete