Wednesday, 28 February 2018

I'm cute, I'm adorable, I'm montel... I yam mee 😝


Nampak tak si montel tu? 

Tak tahulah ini yang ke berapa dah menyinggah tumpang rezeki kat sini. Umi ni jenis kesian, hati tisu. Kadang tu bila geram Umi buang juga. Kadang tu tangkap bagi anak2 bela/main. Bila dapat kat angah nanti diletaknya atas lori pasir, tolak ke sana sini. Bila tanya nak bawak ke mana tu? "Pegi zoo lah, mana lagi" 😊

Pernah je Umi biarkan je dia meratah pokok limau Umi sampai togel pokok tu dikerjakan πŸ˜‡ kadang dilemma juga sebab budak2 ni lah. Umi janganlah buang, nak belalah...nak tunggu jadi rama2 lah...sebab tu in most cases Umi biar je. At least they could learn about a butterfly life cycle. Belajar untuk sayangkan binatang, care about environment, belajar kaitan hidup antara makhluk. 

Biarlah dah rezeki dia kat pokok limau Umi ni. Tambah2 kalau dah bulat montel macam ni memang Umi tak buang. Rasa sayang pulak πŸ˜† 


One more thing yang Umi pun belajar juga dari ulat beluncas ni...once dia dah jadi rama2 dia akan datang balik kat sini. Selalu Umi nampak rama2 cantik2 terbang kat pokok ni. Rasanya dari beluncas yang Umi 'bela' ni agaknya. Wallahua'lam. Yang pasti anak2 akan jerit "rama2 kita...rama2 kita" so excited :) 


12 comments:

  1. ye lah kadang kesian juga nak buangkan, walaupun habis daun2 pokok dimakannya kan. dekat rumah saya ulat bulu dok makan daun bunga ros kadang geram juga, kadang rasa biarlah rezeki dia kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Kesian nak buang, pokok jadi korban :(

      Delete
  2. Alahai comelnya awak si montel smp naik sayanglah si ummi tu kt awak ye, bertuah dia ada org sayang ek, hihi.. Takpe nnt jadi rerama yg cantik kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha tu la pasal Kak. Montel sangat hikhik..

      Delete
  3. rezeki dia sampai jadi montel gitu hehehe

    ReplyDelete
  4. Eee...geli! This caterpillar is voracious ans is capable of balding a whole plant. I usually help it to migrate next door hah..hah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's why she said 'that auntie' kicked me out from her garden haha...

      Delete
  5. hehehehe
    ayah saya geli dengan ulat beluncas nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu orang pompuan yang geli dengan ulat ni hehe...

      Thanks singgah :)

      Delete
  6. alololo hampir tak perasan :) ha ha
    hmmm tu la kan. rezeki dia.
    kita yg serba salah ekk hi hi hi.

    ReplyDelete