Wednesday, 20 December 2023

Masak² Cuti Sekolah Day 5

Masak apa yang ada je kekdahnya, malas nak ke pasar lagi hari ni. Selesaikan urusan kain baju dulu.

Breakfast.
Bihun bodo² je, rencahkan dengan Udang Geragau Kering dan telur je. Sayur pun yilek! 

Bik hantar otak² mini dan pulut kuning + rendang daging. Simpan dulu sebab breakfast pun dah pukul 10! 

Rendang Ayam dan Bilis + Kentang Belado untuk lunch. Dua lauk ni je, sayur pun takde. Nak masak Kari Ayam, tapi serbuk kari pun habis. Jumpa serbuk perencah rendang, terus onz sambil² habiskan stok serai dan kunyit hidup. 

Maksu Masak Lemak Ikan Temenung...
Sedap tapi Walid dan anak⁴ tak gemar ikan temenung :( 

Lepas Zohor keluar ambil Abang. Dialah masak Ayam Gunting ni, permintaan adik³. 

Alhamdulillah syukur selalu 🤲




9 comments:

  1. Alhamdulillah
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  2. Alamak terus teringin nak buat mihun jgk ni hehe

    ReplyDelete
  3. Bihun ada rencah udang memang sedap samada udang kering atau geragau.
    Bestlah abang dah boleh masuk dapur, pasti adik2 seronok. Moment macam ni yang adik2 akan ingat.

    ReplyDelete
  4. terror la abang..
    ammi pun tak reti nak buat ayam gunting

    ReplyDelete
  5. lemak kuning ikan feberet tu ank dara ciknur

    ReplyDelete
  6. abang kena share resepi ayam gunting ni...

    ReplyDelete
  7. Walaupun masak apa adanya bila dimasak dgn penuh kasih sayang tetap on mantap 👍🏻👍🏻👍🏻 meriah lauk dr pg ke ptg

    ReplyDelete
  8. Aa.. tergoda lemak ikan termenung tu. Teringat dulu arwah mak mentua pernah masakkan masa kita balik kampung.

    ReplyDelete
  9. Yang simple tu yang sedap..SA dah masak dah bihun yang PH bagi tu..alhamdulillah sedap dan cantik kejadiannya

    ReplyDelete