Friday, 7 October 2022

Labu Air masak Sayur Air & Nostalgia Ikan Kecik-Kecik

Labu air ni Ummi beli kononnya nak masak sup ayam kurma merah resepi Kak Amie tu, tapi sampai ke sudah kurma merah belum kutemui. Labu pun dah nak kecut huhu...

Teringat arwah Tok kalau masak sayur selalunya dibuat bening/masak air. Kami panggil sayur air.

Ada sekali tu, kami bawa arwah Tok ke Jitra. Menggemari masakan kampung yang simple, Tok Umi minta arwah Tok masakkan sayur air buah labu air. Berdasarkan pemerhatian Ummi nampak Tok letak belacan sikit, dan gula sebagai penyedap rasa. 

Hari ni Ummi cuba bangkitkan nostalgia dengan cuba masak sayur air cara Tok. Jadi tu jadi tapi definitely airtangan Tok jauh lebih sedap ☺️

Caranya: Masukkan air, bawang merah, bawang putih, sedikit belacan dan ikan bilis. Buka api dan renehkan hingga mendidih. Masukkan labu air, tambah air dan perasakan dengan gula dan garam. Masak hingga labu air lembut. Tutup api. Siap!

Regu dengan ikan kecik-kecik celup tepung. Ummi panggil ikan ni ikan kecik-kecik, Kak Amie panggil ikan bilis segar. Ummi tak pasti nama betulnya tapi sedari kecil pangil ikan ni ikan kecik-kecik haha... Kalau arwah Tok nak ke pekan hari  (pasar pagi/nat) memang selalu pesan beli ikan ni. Dulu-dulu takde Tepung Bestari, Tok lumur garam kunyit je. Goreng garing-garing makan sekali dengan tulangnya :D 

Sambal tumis bilis petai tu pelengkap  hidangan. 


11 comments:

  1. Menyelerakan sungguh hidangan PH, nak nak pulak tengok time tengahari ni. Tertelan ailio dah berapa kali niπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ..masakan simple gini memang bocoq periuk : D

      Delete
  2. Aduhaiii..sedapnya...masak lauk macam ni la buat makan bertambah...kelaut la diet tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul SA, pejam mata je lah pasal diet tu hehe

      Delete
  3. Saya panggil ikan tu Ikan Bilis Basah..
    Tapi tengok kat pasaraya dia tulis Bilis Tembaga...tang celah mana mai tembaga tak tau la🀭
    Saya dah beli kurma merah tu PH.Beli kurma merah tapi belum beli kundur sebab semua kundur dijual sebiji-sebiji sebesar tembikai..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb atas badan dia berkilat kot MC hihi ..
      Kalau dekat kita boleh share noo.kundoq tu hehe

      Delete
  4. Lain ringkas yang sedap. Suka juga lauk bening.

    ReplyDelete
  5. Memang sesuai sangat sayur bening diganding bersama ikan goreng dan sambal tumis.

    Ikan kecik-kecik…tak boleh nak bayangkan macam mana. Saya tak pernah beli/masak kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tak tau nama... Tapi ada yg panggil ikan bilis segar:)

      Delete
  6. masak bening.
    aduh, rindu perkataan tu, hazel.
    arwah mak mertua suka buat ni.
    rinduuuu bertamu.

    ReplyDelete