Wednesday, 10 July 2019

Kancil Science Competition 2019



Mula tu mama Muiz texted Ummi, ajak Abang join this competition. Both of us didn't have much info about this competition cuma katanya perlukan 5 orang utk regi. I was OK. Pastu senyap je. Nearer to the closing date for regi, Ummi follow up dgn mama Muiz. Rupanya depa dah form group Kancil ni. Entry/regi must be done thru school. Alhamdulillah from parents side, Ita my junior from uni dulu took charge and managed to convince PK HEM to do all the regi process. Yuran penyertaan ialah RM35 seorang. 


At first Ummi ingat kena ada presentation etc sebab perlukan 5 orang. Rupanya it is a written test dan minimum 5 murid untuk setiap sekolah layak join this competition. Pihak KSC akan hantar kertas soalan ke sekolah-sekolah yang mengambil bahagian. KSC is recognised and supported by KPM. 




The competition was set on 9th May, standard date nationwide. Tapi sebab sekolah Abang tengah mid-year exam, jadi dianjak ke 15th May. Alhamdulillah pihak sekolah sangat supportive. Anak-anak diberi privilege jawab exam dalam bilik meeting guru. Dapat juga kelonggaran keluar dari kelas untuk yang mengambil bahagian. 



Ada 4 kategori exam; alpha, beta, gamma dan delta (ikut peringkat umur). Soalan berkaitan sains; objective, subjective dan gambaraja. Contoh gambarajah  gerhana bulan. Macam Abang darjah 5 tapi soalan termasuk topik darjah 4, 5,6. Kena study semua topik. Tapi since that time depa pun mid-term exam, tak study sangat pun hihi... Review past year exam papers je. Mujur Cik Ita (PIC ) ni rajin cari kan buku dan soalan2 lepas. Sanggup pula beliau hantar Kertas jawapan anak-anak ni by hand memandangkan deadline untuk submit jawapan nearly over. Style KSC ni, kertas jawapan kena submit semula kepada organizer, via post ke by hand ke tak kisah. Janji sampai pada tarikh yang ditetapkan. Jika tidak disqualified.



Semalam keluar result. Dari sekolah Abang, adik beradik Hakim (Hafiy & Adam) dapat bronze dan silver medal, bagi kategori Beta dan Alpha respectively. Abang and the rest mostly dapat Honorable Mention cert which is not bad. Well done Abang, Muiz, Iman dll.


Next year kita try harder πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ Tahun depan juga Ummi plan nak masukkan Angah sekali insha Allah. At least dapat experience dan exposure.

5 comments: