Resepi 10 /2019
Apam Beras
Kuih Apam Beras ni kesukaan anak-anak tapi Ummi tak pernah masak :p selalu beli kat Atok je. Tapi bila nampak resepi yang dikongsikan oleh Blogger Sidratul Muntaha teringin pula nak mencuba. Buat minum petang di hari minggu.
Sementelah baru beli periuk kukus baru last week, semangat lain macam sikit :D pengukus baru ni besar, size 32 inci dan 2 layers. Seronoklah Ummi sekali harung je semua adunan dapat dikukus serentak. Dengan kelapa parut sekali daku kukus serentak. Tapi lepas 5 minit keluarkan kelapa parut tu. Gaulkan dengan sedikit garam dan ketepikan dulu.
Ikutkan resepi yang diberi Pn Sidratul Muntaha tu adunan diperap selama 5 jam. Tapi Ummi perap 4 jam je. Tak menyabor haha... Masa kukusan pun 15 minit je. Sebabnya adik asyiklah dok bertanya dah masak ke Ummi. Adik lapar haha... Ummi angkat penutup periuk nampak dah gebus gebas kuih Ummi, teruslah tutup api.
Nampak dak berkilat periuk Ummi tu π |
Ini resepinya. Cuba tau!
hah..hah... new toy! A big steamer is very useful, so you made a good choice. Can steam many dishes/kueh at the same time.
ReplyDeleteYup, I like it very much. Make my life easier haha :D
Deletewow.. rajin la akk buat kuih pas ni hehehe
ReplyDeleteSemestinya haha
Deletememang nampak berkilat...hahahahahah
ReplyDeleteberkilatnya periuk kukus ummi.
ReplyDeletekak laili punya Allahu....berat mata memandang lah
hahaha
Sedapnya apam.... faveret ni tau. Tapi tulah nak kena perap dulu tu yg malas, pulak tu dah awak jenis tak menyabo hihi
ReplyDeleteHaha...
ReplyDeleteTapi itulah kekdahnya mak, nak sedap kena sabo π
fevret kiteeee jugak. ada juga apam jenis yang lembut2 macam kek rasa rose tu tak minat sangat. yang klasik cemni juga feeling layan =D
ReplyDelete