Wednesday, 20 March 2019

Apam Warna-Warni


Resepi 11/2019
Apam Warna-Warni 


Apam Warna-Warni atau disebut Adik Pinjam apam wanna-wanni ni resepinya di kongsi oleh Dr Farah Sanusi di blognya.
Sejak ada pengukus baru ni, rajin sungguh Ummi mencuba resepi-resepi baru. Cuma tak rajin nak post kat blog je :)

Jom tengok resepi simple ni. Sedap dibuat untuk minum petang. 


Adunan ni sikit je, secawan tepung je kan. Jadi pilih bekas yang sesuai untuk dikukus. Ummi hari tu terpaksa salin bekas sebab bekas pertama tu besar jadi apam tu nipis. Nak cantik biar bekas kecil dan tinggi. Hasilnya nanti macam kek saiznya. Boleh juga gandakan sukatannya untuk dapatkan adunan yang lebih banyak.

Lagi satu, bila dah masak tu cepat-cepat alihkan kuih dari pengukus supaya ianya moist. Ummi hari tu tinggalkan dalam pengukus (dah tutup api) jadinya apam Ummi tu agak kenyal. Kata Farah, sedap dimakan panas-panas.


Cubalah nanti ye! 

11 comments:

  1. nampak senang resepinya tuu..boleh la cuba nanti bebila teringin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang sangat Sunah. Bila mood rajin tu mai, cepat2 ke dapur hihi

      Delete
  2. Oh takde campur lansung yeast, baking soda ek, tapi naik elok juga sbb ada telur tu, boleh try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde kak. Simple dimple je ni. Tapi pakai mixer, pakai blender adunan jadi berat, tak gebu nanti

      Delete
  3. Apam ke tu? Nampak macam kek pelangi hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Empunya resepi panggil Apam, kita pun ikut je lah hihi...

      Delete
  4. cantik nampak apam tu berwarna-warni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yg si kecik ni suka kot. Wanna wanni hehe

      Delete
  5. mcm senang tapi alahii...kita bukan ada kerajinan nak buat so tumpang tengok dan mintak org buatkan jer la..hehe

    ReplyDelete
  6. uiii dpt judu dgn kopi o ni sedapnyaaaaa

    ReplyDelete