Resepi 11/2019
Apam Warna-Warni
Apam Warna-Warni atau disebut Adik Pinjam apam wanna-wanni ni resepinya di kongsi oleh Dr Farah Sanusi di blognya.
Sejak ada pengukus baru ni, rajin sungguh Ummi mencuba resepi-resepi baru. Cuma tak rajin nak post kat blog je :)
Jom tengok resepi simple ni. Sedap dibuat untuk minum petang.
Adunan ni sikit je, secawan tepung je kan. Jadi pilih bekas yang sesuai untuk dikukus. Ummi hari tu terpaksa salin bekas sebab bekas pertama tu besar jadi apam tu nipis. Nak cantik biar bekas kecil dan tinggi. Hasilnya nanti macam kek saiznya. Boleh juga gandakan sukatannya untuk dapatkan adunan yang lebih banyak.
Lagi satu, bila dah masak tu cepat-cepat alihkan kuih dari pengukus supaya ianya moist. Ummi hari tu tinggalkan dalam pengukus (dah tutup api) jadinya apam Ummi tu agak kenyal. Kata Farah, sedap dimakan panas-panas.
Cubalah nanti ye!
nampak senang resepinya tuu..boleh la cuba nanti bebila teringin
ReplyDeleteSenang sangat Sunah. Bila mood rajin tu mai, cepat2 ke dapur hihi
DeleteOh takde campur lansung yeast, baking soda ek, tapi naik elok juga sbb ada telur tu, boleh try ni.
ReplyDeleteTakde kak. Simple dimple je ni. Tapi pakai mixer, pakai blender adunan jadi berat, tak gebu nanti
DeleteApam ke tu? Nampak macam kek pelangi hehehee...
ReplyDeleteEmpunya resepi panggil Apam, kita pun ikut je lah hihi...
Deletecantik nampak apam tu berwarna-warni
ReplyDeleteItu yg si kecik ni suka kot. Wanna wanni hehe
Deletemcm senang tapi alahii...kita bukan ada kerajinan nak buat so tumpang tengok dan mintak org buatkan jer la..hehe
ReplyDeleteJemputlah, jamu mata hihi
ReplyDeleteuiii dpt judu dgn kopi o ni sedapnyaaaaa
ReplyDelete