Tuesday, 5 February 2019

Ritz Garden Hotel, Ipoh


Jumaat 1 February Walid cuti hari wilayah tapi anak2 sekolah. Jadi lepas solat jumaat barulah kami bertolak ke Ipoh.

Alhamdulillah trafik OK. Dari Rawang smooth je... Ku sangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari :D sampai Slim River traffic were moving at snail pace. Bertabahlah! Tapi sebab dah set in mind jalan mesti jem time perayaan ni, kita redha je lah. Standardlah tu kalau KL ke Ipoh 4 jam. Alhamdulillah perjalanan yang selamat bagi kami tapi sepanjang jalan tu adalah 4-5 accidents yang kami nampak. Mostly langgar belakang. Biasalah bila dah bumper to bumper, terleka sikit memang 'kiss' kereta depanlah. Masakan tidak, Ummi perati ramai drivers esp yang lone rangers ni drive sambil 'main phone',. Tahulah boring pun tapi tengah drive kot... Malang tak berbau tau.

Malam tu kami overnight di Ritz Garden Hotel, Ipoh. Namanya macam gah tapi hotel biasa je hihi. The main reason we chose this hotel pun sebab suits our budget; around 100 je. Lepas tu tengok dalam website ada pool. Bonuslah kiranya. Once confirmed booking, total rate rm117, without breakfast. Kalau nak breakfast kena top-up rm20/pax.

Bila sampai hotel, alamak hotel lama :( bilik pun kecik je. Tapi kita pun idaklah nak expect yang grandeur dengan harga 100 semalam tu. Kira padanlah dengan harganya tu. Lama tak lama hotel ni sampaikan remote aircondnya pun jenis lekat di dinding. Bila nak adjust temperature/mode you kena tolak-tolak button tu. Satu untuk suhu, satu utk fan speed dan satu lagi speed; low, medium or high. Lupa pulak Ummi nak snap gambar hihi... Bila Google pun tak jumpa gambar remote macam tu πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Deluxe room, twin beds. 



Remote TV takde. Nak ubah channel pandai-pandailah tekan kat belakang TV tu πŸ˜…


Mini bar ada tapi rosak agaknya. Dah on tapi sampai ke pagi tak sejuk pun.

Rak baju pengganti wardrobe. 

 Malam tu layan Maggi hot cup. Fe-feeling macam travel overseas haha... Ala, korang pergi London Paris pun bawak bekai Maggi kan 😜


Lobby. 

 Reception area.

Parking untuk hotel guests ada disediakan di tingkat satu, bangunan sebelah which is connected by a bridge. Actually pool pun bukan dalam hotel but in this building juga, same building with the car park. We need to cross the bridge to the swimming pool. Bangunan ni rasanya residential block. 

Adult pool, 1.4m deep. Memang Ummi tak allow abang mandi sorang-sorang kat sini. Dalam! 

Kids pool. Kecil je. Cukuplah untuk depa berempat hihi... 

Satu perkara yang Ummi patut puji ialah bab security in the hotel. Only those yang ada access card je boleh tekan lift utk naik ke atas. Nak turun lift takde masalah. Tekan je macam biasa. 

Alhamdulillah lena kami tidoq malam tu. W/pun sejuk giler tapi malas nak bangun pi adjust aircond. Berebut selimutlah jawabnya πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡

Ritz Garden Hotel, Ipoh 



4 comments:

  1. hope depa alert la yang remote tu boleh da upgrade kan..
    hehehe tapi kolam dia best !! lagi2 nampak xde orang tu bestnya nak brendam =D

    ReplyDelete
  2. Hope so. It is too old school haha

    ReplyDelete
  3. kebetulan, hari ni, 15 feb, adik beradik aida semua naik Ipoh.
    stay saya 1 mlm. sebab cousin nikah ptg karang.
    aida gi next week, bertandang umah lelaki, di Melaka jer.
    tak dpt nak ke ipoh :( hu hu hu hu...
    syuhada & nurin ada tuisyen. ada keje byk.
    if la dpt ke ipoh, syok nyer!!!!

    ReplyDelete
  4. permisi min numpang share ya :)
    bosan tidak tahu mesti mengerjakan apa ^^
    daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
    F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^

    ReplyDelete