Umi suka tengok rancangan Menu Alam yang dihoskan oleh Nabil Salleh di TV Alhijrah. Resepi yang diketengahkan mudah dan unik. Yang bestnya, beliau suka masuk ke kampung2 untuk mendapatkan resepi tempatan sambil2 'membawa' penonton ke tempat penghasilan sesuatu produk makanan. Hari tu ditunjukkan proses membuat gula kabung. Allahu... Struggle rupanya nak menadah nira dari pokoknya, kena panjat tangga, cantas pelepah yg berisi nira, tadah bekas untuk menahan titisan nira tersebut serta balut tempat yg dicantas agar tiada serangga/habuk jatuh ke dalamnya... Rumit kerjanya. Lepas ni memang Umi tak komplen lah jika harganya mahal. Memang berbaloi dgn kerjanya yang rumit.
Actually Umi tak tau nak namakan resepi ni sebab sdr nabil demo hari tu guna daging kambing dan dinamakan menu ni "nasi kambing". Since Umi guna ayam, by right Umi patut letak nasi ayam. Tapi ianya bukan seperti nasi ayam yang kita semua tahu. Ala2 nasi arab atau nasi beriani gitu.
Bahan-bahan ni Umi agak2 sendiri dan tambah sendiri sebab hos tak bagi specific measurement pun. Cuba Umi duplicate teknik penyediaannya serta bahan yg digunakan ikut kesesuaian. Ikutkan chef guna minyak zaitun utk menumis tapi Umi takde. Terung pun Umi guna terung panjang instead of terung pipit seperti chef guna sbb tak biasa makan terung pipit tu. Buat ulam atau sambal pernahlah.
Jomlah kita try.
Bahan-bahan;
1. Ayam ~ separuh @ 10-12 ketul
2. Garam
3. Kunyit
4. 2 s/b serbuk ketumbar
5. 1 s/b serbuk jintan
6. 1 ulas bawang merah ~ hiris
7. 1 labu bawang putih
8. 1 inci halia ~ hiris
9. 1-2 sudu butter
10. Terung panjang ~ dadukan
11. 2 biji cili merah @ cili solok
12. Sedikit minyak masak
13. 2 cawan beras ~ bersih dan toskan
14. Stock ayam ~ 2 cawan air + satu ketul kiub ayam + sepasang kaki ayam
15. 3-4 s/b rempah perapan / rempah beriani.
16. Minyak zaitun
17. Sedikit daun sup
Cara-caranya;
1. Perap ayam bersama garam, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan, rempah perapan dan sedikit minyak zaitun.
2. Panaskan sedikit minyak dan butter.
3. Tumis bawang merah hingga garing. Keluarkan.
4. Masukkan bawang putih. Goreng keperangan. Keluarkan.
5. Masukkan ayam yang telah diperap. Umi perap dalam 1/2 jam. Goreng kira-kira 10 minit atau hingga kering air atau layu. Tutup api.
5. Masukkan beras, halia, stock ayam, cili merah dan terung juga bawang2 yg telah digoreng tadi. Gaul rata.
Tambah air secukupnya. Umi ukur guna ruas jari :)
Masak nasi seperti biasa (rice-cooker).
Bila nasi dah masak, gemburkan dgn senduk. Potong daun sup kira2 2 inci dan masukkan ke dalam nasi. Biar dalam 5 minit, tutup suis. Lama2 kan berkerak pula nasi.
Umi gandingkan dengan dalca dan air asam kerisik. Umi kalau makan nasi berperisa/berempah macam ni, cepat muak. Bila ada rasa masam & pedas tu 'baru cara' :)
Alhamdulillah sedap kata depa :p
Ha a kita ni org pompuan agaknya mng suka tengok rancangan masak masak kot ye PH ...
ReplyDeleteLepas tu terliur hihi...
Hari tu hakak kononnya buat nasi berempah ginilah PH, sudahnya diaorang tak termakan, huh nyampah tau mcm tu. Tak sedap kotnya.
Saya kalu depa tak makan, kecik ati Kak..confirm tak buat dah hahaha
Delete